
Thaise noedelsoep met kip, groenten en kokos
Nu de zomer toch een beetje op zijn einde is, vond ik het weer eens tijd worden voor een lekkere pan soep. Deze noedelsoep met kip, groenten en kokos is niet authentiek Thais, ik heb eigenlijk maar gewoon wat gedaan met smaken die in Thailand veel voorkomen. Hij is echt heerlijk geworden en ook nog eens klaar in een half uur!
Noedelsoep
Deze noedelsoep komt denk ik in de buurt van de welbekende tom kha kai, alleen heb ik hier de laos wegelaten en noedels toegevoegd. Welke soort noedels je gebruikt maakt niet echt uit, je zou zelfs gewoon spaghetti kunnen gebruiken. Noedelsoep komt in heel Azië voor en ook Thailand kent aardig wat verschillende soorten. Noedelsoep wordt vooral bij straatstalletjes, kantines en foodcourts gegeten. In Thailand eet men overigens meestal niet met stokjes, al zou je dat wel denken, maar noedelsoep wordt doorgaans wel met stokjes (en een lepel) gegeten. Of als gerechten echt Chinees zijn. Anders gebruiken ze een vork om het voedsel op een lepel te scheppen en nemen dan een hap. Messen zul je niet snel tegenkomen in Thailand. Die zijn ook niet echt nodig want alles wordt hapklaar geserveerd.
Ingrediënten
- 250 gr noedels, soort naar wens
- 300 gr kip(dij)filet
- Zak (400 gr) Thaise roerbakgroenten
- 400 ml kokosmelk
- 1 rode chilipeper
- 2 teentjes knoflook
- 3 cm verse gember
- 1 limoen
- 2 à 3 el vissaus
- 2 kippenbouillonblokjes
- 2 el zonnebloemolie
- Paar takjes koriander
- Versgemalen peper
- Materialen: pan of kom voor de noedels, vergiet, soeppan
Aan de slag!
- Bereid de noedels volgens aanwijzingen op de verpakking. Koud spoelen en uit laten lekken.
- Schil ondertussen de gember en hak fijn. Hak ook de knoflook en chilipeper fijn. Peper eventueel ontdoen van zaden en zaadlijsten als je op safe wilt gaan. Snijd de kip in kleine stukjes.
- Verhit de olie in een soeppan en roerbak de kip ca. 2 minuten. Voeg de gember en chilipeper toe en bak 2 minuten mee. Voeg dan de groenten en knoflook toe en roerbak nog een minuut mee.
- Voeg een 1,4 liter water, kokosmelk en de bouillonblokjes toe en laat 10 minuten zachtjes koken. Breng de soep op smaak met limoensap, vissaus en eventueel nog wat gemalen peper (zout is niet nodig door de vissaus en bouillonblokjes).
- Verdeel de noedels over 4 kommen en schep de soep erover. Garneer de noedelsoep met wat blaadjes koriander en eventueel nog wat versgemalen peper.
Meer Aziatische soepen: