Soms gaat ook wel eens iets mis en dat mag ook best gezegd en gezien worden. Ik had namelijk de vis te grof gesneden voor deze viskoekjes waardoor het bakken wat lastig ging en ze er behoorlijk rommelig uitzien 😜 Gelukkig deed het niets af aan de smaak. Dus houd er rekening mee dat je de vis echt heel fijn snijdt! Bij Thais eten denk je overigens misschien al snel aan behoorlijk pittig maar zowel bij deze viskoekjes als de noedels met groene asperges en taugé slaan de vlammen je niet uit. Beiden hebben wel een klein beetje pit maar niet zo dat je gelijk aan de kraan hangt om je mond te blussen 😉 Overigens kun je sowieso beter niet blussen met water als je heel pittig eten eet want dat maakt het alleen maar erger. Wat je wel kunt doen, lees je in deze blog.
Thaise viskoekjes
Voor deze viskoekjes heb ik witvis gebruikt. Dit kan kabeljauw zijn maar ik heb gewoon koolvis gebruikt. Kabeljauw vind ik heerlijk maar een beetje zonde om het zo fijn te hakken en te mengen met andere ingrediënten want het is relatief duur omdat het een ‘schaarse’ vis is. Niet dat het niet verkrijgbaar is, maar deze vis bevindt zich sinds de jaren negentig van de vorige eeuw in een zeer kritieke toestand. Tientallen jaren van overbevissing hebben geleid tot een enorme uitputting van de bestanden, die zelfs in sommige grote visgronden, bijvoorbeeld bij Newfoundland, zijn ingestort. Let er bij kabeljauw dus op dat het een MSC keurmerk heeft (doe dat overigens bij alle vis). Voor deze viskoekjes zijn zelfs die heel goedkope vierkante blokjes koolvis uit de diepvries geschikt. Deze blokjes zijn samengeperst uit afsnijdsels maar het blijft evengoed gewoon vis. Een omdat je het toch fijnsnijdt, maakt dat helemaal niet uit!
[ingredients title=”Ingrediënten”]
- Voor de viskoekjes:
- 800 gr witvis
- 4 bosuitjes
- 1 el koriander (of peterselie)
- 4 el groene currypasta
- 2 eieren
- 2 el panko
- 2 el neutrale (sesam) olie
- Versgemalen zeezout en zwarte peper
- Voor de noedels:
- 400 gr woknoedels
- 400 gr groene asperges
- 200 gr taugé
- 4 el sojasaus
- 2 el sriracha
- 1 el vissaus
- ½ el donkere sesamolie
- 1 el neutrale (sesam) olie
- Materialen: kom, dunschiller, vergiet, koekenpan, wok, optioneel: kookring
[/ingredients]
[directions title=”Aan de slag!”]
- Snijd de vis heel fijn. Kan ook in de keukenmachine maar zorg dat het geen puree wordt. Snipper de bosuitjes en hak koriander (of peterselie) fijn tot je ca. 1 volle eetlepel hebt. Meng vis in een kom met bosui, peterselie, ei, currypasta, panko en wat peper en zout.
- Snijd de hotachtige onderkanten van de asperges en snijd de kopjes eraf. Schaaf met een dunschiller linten van de stelen.
- Bereid de noedels volgens aanwijzingen op de verpakking. Spoel in een vergiet koud af an laat uitlekken.
- Verhit op middelhoog vuur de olie in een koekenpan en schep van het vismengsel 4 hoopjes erin, eventueel met behulp van een kookring.. Druk een beetje aan en bak 5 minuten tot goudbruin. Omdraaien en nogmaals 5 minuten bakken tot goudbruin en stevig. Houd de viskoekjes warm onder aluminiumfolie. Herhaal nogmaals.
- Verhit tegelijk de neutrale en donkere sesamolie en roerbak de aspergelinten en -kopjes ca. 2 minuten. Voeg de noedels, sojasaus, sriracha, viassaus en taugé toe en roerbak nog even mee tot het geheel goed is doorgewarmd. Verdeel de noedels en viskoekjes over borden of grote kommen en serveer direct.
[/directions]
Ook lekker:
- Licht pittige zalmburgers in Thaise stijl
- Mosselen op Thaise wijze
- Thaise noedelsoep met kip, groenten en kokos
- Pad Thai – Thais wokgerecht met garnalen, ei en pinda’s
- Thaise kipfilet met knoflook en zwarte peper
- Pittige Thaise salade met mango en visballetjes
- Thaise kip met cashewnoten en gebakken rijst
- Thaise groene curry met kip en mihoen met groenten
Geef een reactie