
Theelepel, eetlepel, cup, gram? Alles over maten en gewicht!
Theelepel, eetlepel, cup, gram, hoeveel is het nou eigenlijk precies? Alles wat je moet weten over maten en gewichten leg ik je hier uit naar aanleiding van een vraag die ik pas van iemand kreeg over hoeveel gram een theelepel meel/bloem is. En dat was absoluut geen rare vraag, lees maar!
De vraagstelster twijfelde want dit ging om een Amerikaans recept en zij wist dat theelepels in de VS verschillen van wat wij onder een theelepel verstaan. Allemaal werken wij met theelepels en eetlepels en ik kan daarover gelijk duidelijk zijn. Als er een theelepel in een recept staat, ook in die van mij, ga dan uit van een dessertlepeltje want dat is eigenlijk de grootte die altijd wat wordt bedoeld. Onze Vlaamse buren gebruiken overigens meestal de term koffielepel. Maar het kan nog veel eenvoudiger en dan weet je zeker dat je altijd goed zit!
Maatlepels
Om het koken en bakken eenvoudiger te maken, koop een setje maatlepels! Deze zijn in de exacte hoeveelheden zoals in recepten bedoeld, van een kwart theelepel tot een hele eetlepel maar ook de milliliters worden aangegeven voor als het om vloeibaar gaat. Echt superhandig! Ik werk er al jaren mee en kan echt niet meer zonder. Een theelepel zoals bedoeld in recepten is 5 ml maar onze theelepeltjes zijn veel kleiner. Een eetlepel is overigens gemiddeld is 15 ml. Bij koken maakt het allemaal niet zoveel uit want je kan altijd proeven en nog wat toevoegen. Maar bij bakken luistert het altijd veel nauwer en moet je meestal nauwkeurig het recept volgen. En dan kunnen verkeerde lepels een groot verschil maken en een recept zelfs laten mislukken.
Maatcups
Stuit je wel eens op Amerikaanse recepten, dan zie je dat zij het voor veel ingrediënten over cups hebben. De Britten (of (voormalig) Britse kolonies) gebruiken overigens hetzelfde meetsysteem als wij dus niet alle Engelstalige recepten zijn moeilijk te volgen. Cups staan ook voor een vaste hoeveelheid milliliters maar als het om vaste ingrediënten in plaats van vloeibare gaat, dan wordt het een stuk lastiger want niet alles is gelijk in gewicht. Zo weegt een cup geraspte kaas (en zelfs dat kan per soort verschillen) niet hetzelfde als bijvoorbeeld een cup bloem of een cup mayonaise. En een cup is zeker geen kopje want kopjes zijn nooit allemaal hetzelfde. Maar ook hier is een simpele oplossing voor want net als maatlepels, zijn er ook setjes maatcups te koop. Meestal per vier maten: een kwart, een halve, drie kwart en een hele cup, en bij setjes van vijf ook nog een achtste cup. Ook zo’n setje heb ik ooit aangeschaft al gebruik ik ze niet heel veel. Ik heb ze voornamelijk lang geleden gebruikt om zelf bepaalde veelgebruikte ingrediënten te wegen zodat ik vanaf dat moment altijd wist hoeveel bijvoorbeeld een cup bloem in gram is, of hoeveel milliliter een cup water.
Maten en gewicht
Om je een handje op weg te helpen heb ik hieronder vloeibare maten en een aantal veelgebruikte vaste ingrediënten voor je omgerekend.
Vloeibaar
1 tsp = 1 tl = 5 ml
1 tbsp = 1 el = 15 ml
1 cup = 240 ml
3/4 cup = 180 ml
2/3 cup = 160 ml
1/2 cup = 120 ml
1/3 cup = 80 ml
1/4 cup = 60 ml
Vast
Ingrediënt in grammen | 1 cup | 3/4 cup | 2/3 cup | 1/2 cup | 1/3 cup | 1/4 cup | 1 el | 1 tl |
Bloem & meel | 125 | 94 | 85 | 63 | 42 | 32 | 8 | 3 |
Gewone suiker | 200 | 150 | 135 | 100 | 65 | 50 | 13 | 4 |
Bruine suiker | 195 | 147 | 130 | 98 | 65 | 50 | 12 | 2,5 |
Poedersuiker | 120 | 90 | 80 | 60 | 40 | 30 | 8 | 2,5 |
Maïzena | 128 | 96 | 85 | 64 | 43 | 32 | 7,5 | 2,5 |
Bakpoeder | 213 | 160 | 142 | 107 | 71 | 53 | 13,5 | 4,5 |
Baking soda | 163 | 122 | 109 | 82 | 54 | 41 | 10 | 4,5 |
Rijst (ongekookt) | 200 | 150 | 133 | 100 | 67 | 50 | 12,5 | 4 |
Boter | 227 | 170 | 151 | 114 | 76 | 57 | 15 | 5 |
Panko / paneermeel | 120 | 90 | 80 | 60 | 40 | 30 | 7,5 | 2,5 |
Parmezaanse kaas, geraspt | 100 | 75 | 67 | 50 | 33 | 25 | 15 | 5 |
Geraspte kaas (jong, belegen, cheddar etc.) | 115 | 86 | 77 | 58 | 38 | 29 | 14 | 5 |
Honing | 336 | 252 | 224 | 168 | 112 | 84 | 21 | 7 |
Cacao | 150 | 113 | 100 | 75 | 50 | 38 | 10 | 3 |
Havermout | 102 | 77 | 68 | 51 | 34 | 26 | 10 | 3 |
Bulgur / couscous | 140 | 105 | 93 | 70 | 47 | 35 | 12 | 4 |
Mayonaise | 215 | 161 | 143 | 108 | 72 | 54 | 14 | 4,5 |
Tafelzout | 285 | 214 | 190 | 143 | 95 | 71 | 18 | 6 |
Yoghurt (normaal) | 250 | 188 | 167 | 125 | 83 | 63 | 16 | 5 |
Chocoladedruppels/chips | 170 | 128 | 113 | 85 | 57 | 43 | 10 | 3 |
NB: maten zijn iets naar boven of beneden afgerond. En je mag uiteraard zelf ook nog naar boven of beneden afronden voor een mooi rond gewicht. Het komt niet aan op een grammetje meer of minder.
Andere maten en gewichten
Verder zijn er nog andere maten en gewichten die je tegen kunt komen, zoals een stick of butter of een lb. Een lb is bijvoorbeeld een pound maar een pound is niet hetzelfde als onze pond. (De afkorting ‘lb’ is overigens afkomstig van het Latijnse woord voor pond: libra). Dit zijn de meest voorkomende:
Pound/lb = 454 gram
Ounce/oz = 28 gram
Stick of butter = 113 gram
Inch = 2,54 cm
Quart = 0,95 liter
Pint = 0,47 liter
Oventemperaturen
Tot slot nog oventemperaturen omgerekend van Fahrenheit naar Celsius.
Fahrenheit | Celcius |
275 | 140 |
300 | 150 |
325 | 165 |
350 | 180 |
375 | 190 |
400 | 200 |
425 | 220 |
450 | 230 |
475 | 245 |
500 | 260 |
2 Comments