Tip: een krop ijsbergsla wekenlang bewaren

Tip: een krop ijsbergsla wekenlang bewaren

Ik zag onlangs een video van iemand die negen (!) weken een krop ijsbergsla goed wist te houden. IJsbergsla gebruik ik best vaak. Vooral op allerlei goed belegde broodjes en in wraps omdat het zo lekker knapperig en fris is. Soms koop ik een klein zakje gesneden sla maar ook best vaak een krop als ik er meer van nodig heb gedurende een week. Toch verdwijnt heel af en toe een laatste beetje van een krop nog wel eens in de kliko omdat de sla dan echt niet meer fris is, slap is en begint te verkleuren. En wie mij volgt, weet dat ik echt zo min mogelijk voedsel weggooi en altijd nog wel iets weet te bedenken van restjes. Maar ja, wat doe je nog met een restje sla wat begint te rotten?

De proef op de som

Als ik ijsbergsla gebruik, dan snijd ik er sowieso nooit een stuk af, maar pluk een aantal bladeren eraf. De rest van de krop gaat dan weer terug in de zak de koelkast in. Op zich blijft de sla dan ook al best lang goed, bij mij toch wel een week of twee (mijn koelkast staat op 5 graden). Maar door de video werd ik getriggerd en heb ik weer een krop ijsbergsla gekocht. En het werkt! Ik heb nu al vier weken een krop in de koelkast waarvan ik al een aantal keren wat bladeren af heb gehaald. En hij is nog steeds fris en knapperig zonder oranjebruine randjes.

Wat je moet doen?

Het is heel simpel. Snijd een schijfje van het stronkje en zet de krop in een bakje met een bodempje water in de koelkast zonder plastic erom. Ik heb de krop in de groentelade staan. Zorg dat alleen het stronkje in het water staat. Het water ververs ik om de dag en als het stronkje oranje begint te verkleuren, snijd ik er weer een plakje af. Het is de bedoeling dat wanneer je sla nodig hebt, je alleen wat bladeren van het stronkje breekt zodat de rest van de krop rond en gesloten blijft. Als je een stuk van de bovenkant afsnijdt, dan kunnen de randen alsnog gaan verkleuren en blijft de krop minder lang goed.

Extra bewaartip voor sla

Het komt natuurlijk ook voor dat je een zak rucola of gemengde sla koopt maar niet alles nodig hebt. En iedereen zal het met me eens zijn dat de rest na een dag of twee al slap en ‘kledderig’ is. Voorgesneden ijsbergsla begint dan zelfs al oranje te verkleuren (die koop je vanaf nu gewoon als krop in plaats van gesneden. Is nog goedkoper ook). Maar ook een aangebroken zak voorgesneden sla kun je wat langer fris en vers houden!

Maak een velletje keukenpapier nat, knijp het uit, maak het weer wat losser en stop dat in de zak. Sluit de zak niet af en prik er eventueel wat gaatjes in. Bewaar de zak vervolgens in de groentelade. Ik hou op deze manier gemengde sla nog tot een week goed en rucola zelfs twee weken. Al bewaar ik rucola meestal niet zo lang want vaak maak ik van een restje gewoon lekker rucolapesto.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*