Tips: Borrelhapjes voor de kerst

Tips: Borrelhapjes voor de kerst

Wat doe jij deze kerst? Gourmetten, (kaas)fonduen, een uitgebreid diner of misschien zelfs gewoon lekker makkelijk een stamppot? (En ja, ik ken voorbeelden van families die echt voor een stamppot avond gaan!) Of ga jij voor een goed aangeklede borrel? Anyway… wat je ook doet, waarschijnlijk begin je al met borrelhapjes en als je niet alles kant-en-klaar uit de supermarkt wilt, heb ik hier heel veel inspiratie voor allerlei zalige borrelhapjes. Warm, koud, smeersels en dips, genoeg om uit te kiezen!

Omdat ik het hele jaar door al zoveel aan het koken ben, wil ik het met de kerst zo makkelijk mogelijk en is het meestal gourmetten of een kaasfondue. Maar ik doe wel altijd moeite voor lekkere borrelhapjes in de middag. Of vaak ook op kerstavond in plaats van een avondmaaltijd (en dan All You Need Is Love kijken ;-)) Ik heb vaak ook echt teveel maar wat overblijft, is dan meestal voor tweede of ‘derde’ kerstdag restjesdag.

Hartig bakken

Plukbrood met gebakken camembert

Plukbrood met gebakken camembert

Je hebt hier wat werk aan maar het is wel een showstopper op tafel! En zeg nou zelf, hoe lekker is het om brood in gesmolten kaas te dippen! De helft van de blaadjes zijn bestreken met kruidenboter en de andere helft met kruidige tomatensaus.

Hartige kerstkransjes met pesto en tomatentapenade

Hartige kerstkransjes met pesto en tomatentapenade

Ik heb enkel pesto en tomatentapenade voor de kerstkransjes gebruikt maar je kunt ze ook nog extra hartig uitbreiden. Beleg bijvoorbeeld die met pesto ook nog met een lekkere rauwe ham en die met tomatentapenade met chorizo of salami. De kaas als topping is naar eigen wens.

Bladerdeegstengels met rauwe ham

Bladerdeegstengels met rauwe ham

Supersimpel maar zo jummie! Deze ham-bladerdeegstengels maak ik wel eens bij verse soep waar het goed bij past maar ze zijn ook heerlijk bij de borrel. Je hebt ze echt in 5 minuten gemaakt en de oven doet de rest.

Ook lekker:

Warme borrelhapjes

Gegrilde halloumi met pesto en spek

Gegrilde halloumi met pesto en spek

Halloumi is een kaas die niet echt smelt maar wel heerlijk zacht wordt bij verwarmen. Dit hapje is echt supersimpel om te maken maar de smaken zijn groots!

Tortilla van aardappelchips met alioli

Tortilla van aardappelchips met alioli

Als ik wel eens chips koop, dan eet ik er twee avonden een klein bakje van en ligt de rest oud te worden. Maar met oudbakken chips kun je dus heel goed een lekkere tortilla maken en die in blokjes snijden als borrelhapje!

Gegratineerde mosselen met kruidenboter en Parmezaan

Gegratineerde mosselen met kruidenboter en Parmezaan

Dit maak ik vaak op dag 2 als borrelhapje ik mosselen eet omdat z’n hele bak mosselen (die meestal 2 kilo zijn) voor mij alleen teveel is.

Ook lekker:

Koude borrelhapjes

Latkes met zalm en rauwe ham en gekruide zure room

Latkes met zalm en rauwe ham en gekruide zure room

Latkes zijn kleine aardappelkoekjes, een combinatie van rösti en pannenkoekjes. Aan de latkes zelf heb je even wat werk maar daarna is het een kwestie van beleggen. De latkes kun je ook al eerder maken want ze hoeven niet per se warm te zijn.

Gemarineerde ingelegde kaasblokjes

Gemarineerde ingelegde kaasblokjes

Supersimpel om te maken en je kan dit met meerdere kaassoorten doen. Een het is toch net weer even anders als gewoon een blokje kaas. Maak het wel minstens al drie dagen eerder zodat alle smaken goed in de kaas kunnen trekken.

Hollandse borrelplank met roggebrood en zuur

Hollandse borrelplank met roggebrood en zuur

De naam zegt al genoeg, bijna alles op de borrelplank is typisch Hollands. In ieder geval de kaas, worst en Fries roggebrood. Mosterd, piccalilly, augurkjes en ingelegde uitjes zijn weer niet typisch Hollands maar wel sinds lange tijden ingeburgerd in de Nederlandse keuken.

Ook lekker:

Smeersels en dips

Filet americain

Filet americain

Als je eenmaal een keer zelf filet americain hebt gemaakt, dan wil je niet anders meer! Maak het echter wel pas op de dag zelf want het blijft een rauw vleesproduct. Invriezen kan overigens ook. Filet americain uit de winkel is ook eerst ingevroren geweest i.v.m. voedselveiligheid.

Ham-kaassalade

Ham-kaassalade

In de supermarkt vind je ontzettend veel soorten salades en smeersels voor op een toastje of stokbrood maar zelf te maken is veel leuker. Deze ham-kaassalade met bieslook en bosui is supermakkelijk te maken en klaar in 10 minuten!

Klassieke tapenade

Klassieke tapenade

Heel veel dikkere smeersels worden tegenwoordig tapenade genoemd maar de echt klassieke uit de Provençe is die van zwarte olijven, kappertjes, tonijn en ansjovis!

Ook lekker:

Borrelschotels

Slagersschotel: grillworst, salami, Gelderse kookworst, ossenworst, leverworst en cervelaatworst. Minimaal 200 gr per soort en in plakjes van ½ cm. Daarbij cornichons (heel kleine augurkjes), zilveruitjes of Amsterdamse uitjes en mosterd.

Gemengde schotel: Serrano- of Ibericoham, Spianata Romana, chorizo, lomo, emmentaler, Parmezaan, belegen komijnekaas en Old Amsterdam. 200 gr per soort, de vleeswaren dun gesneden en de kaas in kleine blokjes. Daarbij gemengde olijven en stukjes augurk.

Visschotel: garnalen (Hollandse of Noorse roze), gerookte palingfilet, gerookte zalmfilet, gerookte forelfilet, gerookte pepermakreelfilet, gerookte heilbotfilet, gerookte sprot en ansjovis (ingelegd of filets uit blik). 200 gr per soort.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*