Tiroler gröstl – stevige winterkost uit Oostenrijk

Tiroler gröstl – stevige winterkost uit Oostenrijk

Ik ben al jaren niet meer op wintersport geweest en al helemaal niet naar Oostenrijk want ik ging later altijd liever naar de heel grote gebieden in Frankrijk. Maar waar ik ook ben geweest, ik denk nog regelmatig aan de stevige gerechten die ik tussen de middag at. Als je 6 tot 8 uur per dag aan het sporten bent en dat een week lang, dan is niets zo lekker als een stevige warme hap met koolhydraten en proteïnen om de tweede helft van de dag door te komen zonder verzuurde beenspieren! Zo at ik in Oostenrijk vaak käsespätzle of dus deze Tiroler gröstl. Beiden gerechten serveren ze meestal in een gietijzeren pannetje.

Tiroler gröstl

Wat is Tiroler gröstl precies? Heel lang geleden is dit gerecht ontstaan doordat koks teveel eten maakten voor de gasten en dan werd van de overgebleven restjes nog een husselpannetje voor het personeel gemaakt. Later is dit geëvolueerd tot een gewaardeerd gerecht wat in heel Oostenrijk op de kaart staat, vooral in de wintersportgebieden. Tiroler gröstl (of gewoon gröstl of ook bauerngröstl) bestaat uit gebakken aardappels, uien en spekjes en meestal ook nog rund- of varkensvlees (vlees wat over was van een ‘gebraad’) met daarop een spiegeleitje. Hartstikke simpel maar echt zó lekker! Als je dit vanaf scratch maakt, ben je er overigens wel even mee bezig. Maar kook bijvoorbeeld eens een dag of twee dagen wat extra aardappels dan heb je die alvast. Een misschien heb je wel eens een keer een restje sudderlapjes over; dat kan hier dan ook goed voor gebruikt worden.

Ingrediënten

 • 500 gr vastkokende aardappels
 • 200 gr spekreepjes
 • 200 gr rundvlees, op kamertemperatuur
 • 2 eieren
 • 2 middelgrote uien
 • 1 teentje knoflook
 • Verse bieslook
 • ½ tl gemalen karwijzaad
 • ½ tl gedroogde oregano
 • 1 runderbouillonblokje
 • Boter
 • Versgemalen zeezout en zwarte peper
 • Materialen: 2 kookpannen, 2 koekenpannen, schuimspaan

Aan de slag!

 1. Schil de aardappels en snijd ze in stukjes. Snijd het rundvlees in blokjes.
 2. Kook de aardappels in gezouten water gaar. Giet af en laat uitdampen en volledig afkoelen.
 3. Breng tegelijk met de aardappels een pannetje water met het bouillonblokje aan de kook en voeg het vlees toe. Draai het vuur lager en gaar het vlees tegen de kook aan. Hoe lang hangt af van het soort rundvlees dat je hebt gekozen en hoe groot de blokjes zijn. Het vlees hoeft niet uit elkaar te vallen maar moet wel mals zijn. Giet af en laat afkoelen (de bouillon kun je uiteraard invriezen).
 4. Snijd de uien in dunne halve ringen en plet de knoflook.
 5. Verhit wat boter in een grote koekenpan en bak de ui met de knoflook en spekreepjes tot de uien lichtbruin zijn. Voeg het rundvlees toe en bak nog even mee. Schep met een schuimspaan op een bord.
 6. Doe weer wat boter in de pan en bak de aardappels goudbruin en krokant. Schep de uien, spekjes en rundvlees met karwijzaad en oregano door de aardappels en breng op smaak met zout en peper. Laat het geheel nog even zachtjes bakken.
 7. Verhit ondertussen wat boter in een andere koekenpan en bak 2 spiegeleitjes.
 8. Leg de eitjes op het aardappelmengsel en garneer met wat gehakte bieslook.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*