Tiroler kaiserschmarrn met rum en rozijnen

Tiroler kaiserschmarrn met rum en rozijnen

Wie wel eens in Oostenrijk op wintersport is geweest zal ongetwijfeld wel eens Kaiserschmarrn hebben gegeten! Ik overigens maar één keer om het te proberen wat ik ben geen zoetekauw. Maar deze keer maakte ik het niet voor mezelf maar voor mijn papa omdat hij jarig was. Want wie jarig is mag zeggen wat hij wil eten en als het om mijn ouders gaat, kook ik dan bij hen thuis. Overigens een vreemde combi want er ging eerst Indische gado-gado aan vooraf 😉

Kaiserschmarrn

Het beslag voor Kaiserschmarrn (of Kaiserschmarren) wordt eigenlijk gemaakt met eerst bloem, melk en eidooiers en daarna gaan de stijfgeklopte eiwitten erdoor maar ik heb voor de makkelijke versie gekozen door de eieren in z’n geheel aan het beslag toe te voegen. Voel je echter vrij om het wel te scheiden want de Kaiserschmarrn worden er uiteraard luchtiger door. Traditioneel wordt dit geserveerd met pruimencompote (Zwetschkenröster) maar ook wel kersencompote.

De herkomst van het gerecht stamt uit de tijd van de Oostenrijkse keizer Franz Joseph (ja, die van Sisi) maar er zijn twee verklaringen. Volgens een verklaring zou hij tijdens een jachtpartij in de Salzkammergut ‘houthakkersschmarrn’ voorgeschoteld hebben gekregen. Wat speciaal voor hem met de beste ingrediënten bereid werd, zoals melk, rozijnen en eieren. Daarvan zou de naam Kaiserschmarrn zijn afgeleid. De andere verklaring is dat de keizer graag mehlspeisen als nagerecht at, bijvoorbeeld flensjes. Waren deze echter te dik, dan waren ze volgens het keukenpersoneel niet geschikt om de keizer voor te schotelen. Het woord schmarrn betekent namelijk zoiets als ‘onzin’.

Ingrediënten

  • 200 gr bloem
  • 2 tl vanillesuiker
  • 300 ml melk
  • 6 eieren
  • Snufje zout
  • Scheutje rum (optioneel)
  • Boter
  • Handje rozijnen
  • 2 el suiker
  • Poedersuiker
  • Pruimencompote of kersencompote
  • Materialen: kom, garde, koekenpan, 2 spatels

Aan de slag!

  1. Meng in een kom bloem, vanillesuiker, melk en zout tot een glad beslag. Roer vervolgens één voor één de eieren erdoor en optioneel een scheutje rum.
  2. Verhit een klont boter in een koekenpan. Giet de helft van het beslag erin en strooi er rozijnen over. Doe het deksel op de pan en bak de pannenkoek tot de onderkant goudbruin is. Draai om en bak de andere kant met het deksel op de pan.
  3. Trek de pannenkoek met 2 spatels uit elkaar tot kaiserschmarrn, strooi er een lepel suiker over en bak al omscheppend nog even mee.
  4. Herhaal met de andere helft van het beslag.
  5. Verdeel de kaiserschmarrn over borden, bestrooi met poedersuiker en serveer met de compote.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*