
Toad in the hole met chipolata, bimi, prei en uienjus
Toad in the what? Yup, dit gerecht heet toad in the hole! Een Britse klassieker van worstjes in gerezen beslag uit de oven. Ik heb er een complete maaltijd van gemaakt door bimi en prei toe te voegen, op smaak gebracht met mosterd en cheddar, en daarbij een lekker hartige uienjus. Meestal worden voor dit gerecht dikke worstjes gebruikt, maar ik heb er voor gekozen om dunnere chipolata te gebruiken.
Toad in the hole
Toad in the hole betekent letterlijk ‘pad in het gat’. Het is een Brits gerecht dat bestaat uit worstjes, gebakken in Yorkshire pudding. Wat overigens geen pudding is in de betekenis zoals wij het kennen. Het is een beslag van melk, bloem en eieren waarvan in de oven een soort gerezen broodjes worden gebakken. Die worden overgoten met jus en gegeten bij bijvoorbeeld een Sunday roast. Voor toad in the hole gebruik je hetzelfde beslag maar dan in een grote schaal met dus worstjes erin. De herkomst van de naam is onduidelijk maar mogelijk verwijst het naar de manier waarop padden in hun holen op hun prooi wachten, waardoor hun kop zichtbaar wordt in de aarde, net zoals de worsten door het beslag piepen. Meer over het gerecht lees je hier.
Ingrediënten
- 8 chipolata worstjes
- 200 gr bimi
- 1 prei
- 75 gr geraspte cheddar
- 3 el mosterd
- 3 eieren
- 300 ml melk
- 140 gr bloem
- 1 tl zout
- 2 el neutrale olie
- Voor de uienjus:
- 1 grote ui
- 2 el bloem
- 1 el witte wijnazijn
- 3 takjes tijm
- 500 ml warme runderbouillon (van een blokje)
- 1 el neutrale olie
- 25 gr boter
- Versgemalen zeezout en zwarte peper
- Materialen: vergiet, kom, garde, hapjespan, bakblik of ovenschaal, kommetje
Aan de slag!
- Halveer de prei in de lengte en snijd in grove halve ringen. Spoel in een vergiet af en laat uitlekken. Dep voor je het gaat toevoegen nog even goed droog met keukenpapier. Snijd ook de ui in dunne halve ringen en ris de tijmblaadjes van de takjes.
- Doe de bloem in een kom en breek de eieren erbij. Klop met een garde tot een glad geheel en klop vervolgens de melk erdoor. Voeg tot slot 2 eetlepels mosterd en zout toe. Laat 30 minuten rusten.
- Verwarm ondertussen de oven voor op 240 graden of 220 hete lucht en maak alvast de uienjus.
- Verhit voor de jus de olie en boter in een hapjespan en bak de uien op laag vuur 10 tot 15 minuten tot ze licht kleuren. Roer de bloem erdoor en bak heel even mee. Voeg de tijm en azijn toe en breng op smaak met zout en peper. Laat sudderen tot de azijn verdampt is. Voeg dan de bouillon toe en laat de uienjus ca. 10 minuten zachtjes pruttelen tot de gewenste dikte. Houd op heel laag vuur warm.
- Vet een bakblik of ovenschaal in met 2 eetlepels olie en zet 10 minuten in het midden van de oven om de olie te verhitten. Doe dan de chipolata erin en bak 5 tot 7 minuten. Voeg dan de bimi en prei toe en bak ca. 3 minuten.
- Meng ondertussen in een kommetje de cheddar met de laatste eetlepel mosterd.
- Giet het beslag over de chipolata, bimi en prei en verdeel twee derde van de cheddar met mosterd erover. Bak het geheel 15 minuten. Doe de oven in deze tijd niet open want anders zakt het beslag in!
- Verlaag de oventemperatuur naar 220 graden of 200 hete lucht en verdeel de rest van de kaas over de toad in the hole. Bak nog 5 tot 8 minuten tot het beslag opgeblazen en goudbruin is.
- Serveer de toad in the hole met de uienjus.