Tomatenrijst met prei, koolvis en ansjovis

Tomatenrijst met prei, koolvis en ansjovis

Deze zalige Mediterrane ovenschotel van tomatenrijst met prei, koolvis, ansjovis en olijven heb je in 45 minuten, inclusief voorbereiding, op tafel staan! Ik zat pas in een oud receptenschrift te bladeren waarin ik knipsels heb geplakt maar ook met de hand recepten heb geschreven. En daar zat dit handgeschreven recept van zo’n 8 jaar geleden dus ook tussen. Geen idee meer waar het vandaan komt maar ik weet wel dat ik het toen heel erg lekker vond. Best gek voor mij dat deze tomatenrijst ovenschotel uit mijn systeem is verdwenen. Maar nu dus online vastgelegd 🙂

Tomatenrijst

De tomatenrijst is niet zoiets al het nu heel hippe ‘bloemkool– of broccolirijst‘. Tomaten kun je nou eenmaal niet raspen, dan wordt het een natte kledderboel. Het is gewoon rijst gemengd met tomatenblokjes en het vocht uit een blik. En in dit geval aangevuld met allerlei heerlijk ingrediënten en kruiden. Schrik trouwens niet van de hoeveelheid ansjovis. De filets vallen in de oven helemaal uit elkaar en geven de rijst een heerlijk ziltige smaak. Zout heb je daarom niet nodig in deze ovenschotel.

Ingrediënten

  • 400 gr (3 à 4 st) diepvries koolvisfilet, ontdooid.
  • 2 blikjes ansjovisfilet
  • 300 gr rijst
  • Blik tomatenblokjes
  • 1 prei
  • 1 kleine rode ui
  • 2 teentjes knoflook
  • Volle hand olijven, soort naar wens
  • 500 ml groentebouillon
  • 2 tl gedroogde Italiaanse of Provençaalse kruiden
  • Versgemalen zwarte peper
  • Optioneel: paar blaadjes verse basilicum
  • Materialen: grote ovenschaal, aluminiumfolie

Aan de slag!

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Laat de ansjovis uitlekken. Snijd de prei in heel dunne ringen, snipper de ui en hak de knoflook fijn.
  3. Doe de tomatenblokjes met de rijst, prei, ui, knoflook, ansjovis, de helft van de olijven, de helft van de kruiden en de bouillon in de ovenschaal en maal er peper over. Zet de schaal 15 minuten in het midden van de oven.
  4. Snijd ondertussen de koolvis in stukjes en halveer de olijven of snijd ze in ringetjes.
  5. Neem de schaal uit de oven en schep de rijst om. Verdeel de koolvis erover en bestrooi met de rest van de kruiden. Dek af met aluminiumfolie en zet wederom 15 minuten in de oven.
  6. Garneer met de rest van de olijven en eventueel fijngesneden basilicum.

Ook lekker met witvis:

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*