Tomatensoep alla bolognese met tortellini

Tomatensoep alla bolognese met tortellini

Nu de zomer ten einde loopt en de herfst voor de deur staat, ben ik zo zoetjes aan weer aan het nadenken over veranderingen in mijn menuplanningen. Zo had ik deze week al een eerste gerecht met spruitjes en ook al een stoofpotje. De wekelijks terugkerende maaltijdsalade, wat ik in de warmere maanden graag eet, gaat nu vaker plaatsmaken meer stevige kost en soep. De laatste keer dat ik soep maakte was overigens nog vrij recent, maar dat was een koude meloensoep want het was toen tropisch heet in ons land. Echter de laatste keer dat ik een lekkere pan warme soep maakte, is maanden geleden dus werd het nu weer eens tijd! Alleen dan nog niet een heel stevige, dikke winterse soep, maar een soep die altijd wel kan: tomatensoep alla bolognese met tortellini.

Tomatensoep alla bolognese

Alla bolognese betekent dat het uit de stad Bologna komt en je kent het natuurlijk wel van de bolognesesaus, ‘ragù alla bolognese’ zoals de saus in het Italiaans heet. Ik kan me er overigens flink aan ergeren dat veel mensen een om het even tomatensaus met gehakt en groenten bolognesesaus noemen, en dan bij voorkeur een snelle saus die in een half uur klaar is. Een authentieke ragù alla bolognese is nooit snel klaar want het moet uren pruttelen tot het niet meer vloeibaar is. Het is eigenlijk gewoon een stoofgerecht. En het is echt een vrij vastomlijnd recept van tomatenblokjes, rundergehakt, wortel, bleekselderij, ui, bouillon, rode wijn en pancetta. Al deze ingrediënten heb ik nu gebruikt voor een heerlijke tomatensoep. Uiteraard met pasta erin. Ik heb nu voor tortellini met kaas gekozen maar je kunt bijvoorbeeld ook minipenne of kleine schelpjes gebruiken.

Tip: als ik het korstje over heb van Parmezaanse kaas, of van elke andere harde kaassoort, dan gooi ik dat nooit weg maar bewaar het in een luchtdicht afgesloten zakje in de koelkast. Zo’n korstje is namelijk heerlijk om mee te laten trekken in soep. Ook al gaat er aan het eind Parmezaanse kaas in deze tomatensoep, ik heb in dit geval in het begin ook gelijk een korstje Parmezaan laten meepruttelen!

Ingrediënten

  • 500 ml passata (gezeefde tomaat)
  • 300 gr rundergehakt
  • 125 gr tortellini
  • 2 uien
  • 1 winterwortel
  • 2 stengels bleekselderij
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 runderbouillonblokje
  • 1 tl gerookt paprikapoeder
  • 4 takjes verse oregano
  • Paar blaadjes basilicum
  • Paar plakjes pancetta
  • Stukje Parmezaanse kaas
  • 1 el neutrale olijfolie
  • Versgemalen zeezout en zwarte peper
  • Optioneel: 100 ml rode wijn
  • Materialen: soeppan, rasp

Aan de slag!

  1. Snipper de uien, hak de knoflook fijn en snijd de wortel en bleekselderij in piepkleine blokjes.
  2. Verhit de olie in een soeppan en fruit de ui, wortel en bleekselderij enkele minuten tot ze wat zachter zijn. Voeg de knoflook toe en fruit nog even mee. Verkruimel het gehakt erbij en bak het rul en bruin.
  3. Voeg de passata met 1,5 liter heet water, het bouillonblokje, paprikapoeder en oregano met takjes en al toe en optioneel de rode wijn. Breng op smaak met versgemalen peper en eventueel wat zout. Eerst even proeven omdat bouillonblokjes vaak al voldoende zout bevatten. Doe het deksel op de pan en laat 15 minuten zachtjes pruttelen.
  4. Rasp ondertussen een paar eetlepels Parmezaanse kaas en bak de pancetta krokant in een koekenpan zonder olie of boter. Laat uitlekken op keukenpapier.
  5. Doe de tortellini in de tomatensoep en laat meekoken tot ze beetgaar zijn.
  6. Vis de takjes van de oregano uit de soep en roer de Parmezaan erdoor.
  7. Doe de soep in kommen of borden, garneer met verkruimelde pancetta en wat verse basilicum en rasp of schaaf nog wat Parmezaan erover.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*