Tonijnkroketjes met tonijn uit blik en aardappel

Tonijnkroketjes met tonijn uit blik en aardappel

Momenteel heb ik een flinke voorraad tonijn in blik in huis. Tonijn van Fish Tales, wat het MSC keurmerk draagt en ook écht duurzaam met hengel en lijn is gevangen in plaats van netten zodat er geen bijvangst is. Laatst wilde ik weer wat bestellen en toen zag ik dat ze tonijnboxen tegen gereduceerde prijs hebben met blikjes die de THT-datum naderen. Dus nog duurzamer om geen mooi voedsel te verspillen! Ik besloot voor die box van 36 blikjes te gaan en daar mee te koken. Ik heb het inmiddels voor verschillende recepten gebruikt, zoals spaghetti met tonijnsaus en nu voor deze tonijnkroketjes met aardappel!

Voor kroketten maak je meestal een dikke ragout (salpicon) maar deze tonijnkroketjes zijn eenvoudiger omdat je ze op basis van aardappel maakt. Je hoeft dit dus niet eerst op te laten stijven. En wil je ze niet allemaal tegelijk gebruiken, dan vries je de rest gewoon in!

Duurzame tonijn en andere vis

Even om te beginnen, dit is niet gesponsord. Ik ben al een tijdje fan van Bart van Olphen sinds ik zijn boek Koken met Vis uit Blik heb. Ik was altijd al fan van vis uit en blik en vandaar dat ik dit boekje toen ook heb aangeschaft. Bart van Olphen is niet alleen auteur, maar ook de man achter het merk Fish Tales. En dat is niet alleen een webshop met duurzame gevangen vis in blik en verse schaal- en schelpdieren en gerookte vis, maar ook de man achter een foundation met een missie voor duurzaam gevangen vis.

Ingrediënten

 • 200 gram tonijn uit blik, uitlekgewicht
 • 400 gr kruimige aardappels, geschild gewicht
 • 2 kleine sjalotjes
 • 1 teentje knoflook
 • ½ tl paprikapoeder
 • 1 ei
 • Paneermeel
 • Bloem
 • Paar takjes peterselie
 • 2 el melk
 • Zonnebloemolie
 • Versgemalen zeezout en zwarte peper
 • Materialen: zeef, kookpan, koekenpan, 3 diepe borden of schaaltjes, (braad)pan met dikke bodem of friteuse

Aan de slag!

 1. Laat de tonijn uitlekken in een zeef. Schil de aardappels en snijd ze in kleine blokjes. Snipper de sjalotjes en knoflook. Snijd peterselie fijn tot je een volle eetlepel hebt.
 2. Kook de aardappelblokjes met een snufje zout gaar. Giet af en stamp fijn met de melk.
 3. Terwijl de aardappelblokjes koken, de sjalotjes een paar minuten in een klein beetje olie fruiten tot ze zacht zijn. Voeg de knoflook en paprikapoeder toe en fruit nog even mee. Meng dit samen met de tonijn en peterselie goed door de aardappelpuree en breng op smaak met zout en peper.
 4. Zet 3 diepe borden of schaaltjes klaar. Doe in het eerste bord een ruime hoeveelheid bloem, klop in het tweede het ei los met een scheutje water en vul het derde bord met paneermeel.
 5. Rol tussen je handen kleine kroketjes en wentel ze door de bloem, dan het ei en tot slot paneermeel.
 6. Verhit een flinke laag olie in een pan met dikke bodem (of gebruik een friteuse). Het moet zo veel zijn dat de kroketjes kunnen drijven. Om te testen of de olie heet genoeg is, zet je er een houten lepel in. Als de olie rond de lepel gaat bruisen, is het heet genoeg. Heb je een kookthermometer, dan kun je uitgaan van 170 tot max. 180 graden.
 7. Frituur een paar tonijnkroketjes tegelijk tot ze goudbruin zijn. Laat uitlekken op keukenpapier.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*