Tori teriyaki

Tori teriyaki

De Japanse keuken is zoveel meer dan enkel sushi. Ik ben dol op sushi, maar eigenlijk vind ik andersoortige Japanse gerechten nog veel lekkerder. Zo hou ik heel erg van teriyaki gerechten. Teriyaki staat voor vlees, vis of gevogelte dat wordt gebakken (yaki) in een marinade van sojasaus waardoor het gerecht een soort van glans (teri) krijgt. In dit recept staat tori voor kip. Teriyakisaus is heel simpel: Japanse sojasaus, mirin (rijstwijn) en suiker. Je kunt deze saus tegenwoordig in elke supermarkt kant-en-klaar kopen, maar waarom zou je kiezen voor onnodige toevoegingen terwijl de saus zo simpel te maken is? Heeft jouw supermarkt geen mirin, dan kun je dit goed vervangen voor droge witte sherry. De smaak is redelijk hetzelfde.

Ingrediënten

  • 800 gr kipdijfilet, in stukjes
  • Stukje (ca. 2 cm) verse gember, geraspt
  • 2 bosuitjes, in dunne ringetjes
  • 100 ml mirin (Japanse rijstwijn) of droge witte sherry
  • 100 ml Japanse sojasaus
  • 2 el bruine suiker
  • 2 tl sesamzaadjes, geroosterd
  • 3 el zonnebloemolie
  • Versgemalen zwarte peper

Aan de slag!

  1. Doe de mirin in een steelpannetje en laat op een laag pitje zachtjes koken tot de alcohol is verdampt.
  2. Voeg de sojasaus en bruine suiker toe en laat de saus inkoken tot het iets stroperig wordt.
  3. Verhit de olie in een wok en roerbak de kipstukjes op hoog vuur gaar en lichtbruin.
  4. Draai het vuur iets lager, voeg de teriyakisaus toe en laat inkoken tot de saus gaat glanzen.
  5. Roer de gember erdoor en bak nog even mee.
  6. Garneer het gerecht met de sesamzaadjes en bosuitjes.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*