Tortellini met ham-kaasvulling

Tortellini met ham-kaasvulling

Niets zo lekker als verse, zelfgemaakte pasta! Het is echter wel veel werk, zeker het maken van tortellini omdat je dit moet vullen en vouwen. Vooral dat vouwen op de juiste manier is in het begin even oefenen. Vind je dat echt te lastig, dan kun je ook een soort ravioli maken door de laatste slag vouwen niet te doen. Je hebt dan halve rondjes. Voor een vegetarische variant kun je de ham weglaten of vervangen door twee handjes spinazie (even meedraaien in de foodprocessor). En je kunt natuurlijk ook je eigen fantasie loslaten op de vulling.

Ik vind het leuk om dit lekker op een zondagmiddag aan de keukentafel te doen. Voor mij alleen is dit recept veel teveel, maar ik maak toch altijd de volle hoeveelheid want je kunt de tortellini ook prima in porties invriezen. Bestrooi ze dan wel ruim met bloem, zodat ze niet aan elkaar gaan plakken en laat ze ontdooien voor je ze gaat koken.

Ingrediënten

  • Verse pasta volgens het basisrecept
  • 200 gr Parmaham
  • 100 gr Parmezaanse kaas, geraspt
  • 1 bol mozzarella
  • 250 gr ricotta
  • 15 gr platte peterselie, alleen de blaadjes
  • 1 sjalotje
  • 1 losgeklopt ei
  • Zout en versgemalen zwarte peper
  • Materialen: foodprocessor, kom, koekjessteker of glas van 5 cm doorsnede, kwastje, grote kookpan

Aan de slag!

  1. Maak het pastadeeg volgens het basisrecept van begin tot eind. Je hebt wel een pastamachine nodig, want het is al veel werk maar met een deegroller helemaal. Na het met de hand kneden van het deeg, moet het een uur rusten in de koelkast. In deze tijd kun je de vulling voor de tortellini maken.
  2. Als de ham vetrandjes heeft, snijd deze er dan af.
  3. Maal in de foodprocessor de ham, mozzarella, peterselie en het sjalotje fijn. Doe over in een kom en meng de Parmezaan en ricotta erdoor. Breng het geheel op smaak met zout en peper. Doe rustig met het zout of laat het desnoods helemaal weg. Zowel de Parmaham als de Parmezaan zijn al zoutig. Zet afgedekt tot gebruik in de koelkast.
  4. Nu ga je verder met het deeg volgens het basisrecept. Zodra al het deeg is uitgerold, ga je de tortellini maken.
  5. Steek uit elke deeglap met een glas of koekjessteker rondjes van ca. 5 cm doorsnede. Bestrijk elk rondje met een kwastje dun met wat losgeklopt ei en leg er een volle theelepel vulling op. Vouw ‘m dubbel, druk goed aan zodat er geen lucht meer tussen zit en druk de randen goed dicht. Vouw nu de puntjes iets naar beneden en dan naar elkaar en druk ze vast. Het vouwen vergt in het begin enige oefening, maar als je eenmaal de slag te pakken hebt dan gaat het snel.
  6. Breng een grote pan water met ruim zout aan de kook. Voeg de tortellini toe en kook ze in ca. 4 minuten al dente. Zodra ze gaan drijven, kun je proeven of ze gaar zijn. Giet af en serveer ze met een saus naar keuze.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*