Tortellini met kaassaus en spekjes

Tortellini met kaassaus en spekjes

Omdat ik al een paar weken thuis zit met een gebroken knie, doe ik mijn boodschappen voornamelijk online. Maar soms wil ik gewoon graag ook even op krukken door mijn vaste supermarkt struinen. En dan is mijn vader zo lief om me te vervoeren en met me mee te gaan om mijn karretje achter me aan te rijden en de boodschappen te scannen. Laatste keer dat we dat deden was de tortellini van Grand Italia in de aanbieding en toen riep hij: “oh, dat wil ik binnenkort een keertje maken met heel veel kaas!” Dat heb ik opgeslagen. Ze waren namelijk net een weekje op vakantie en als ze terugkomen van vakantie, zorg ik altijd dat er iets te eten is. Nu dus tortellini met kaassaus en spekjes!

Tortellini met kaassaus

Tortellini heb ik wel eens zelfgemaakt. Het is leuk om te doen maar wel ontzettend veel werk en het op de juiste manier vouwen is in het begin wel iets waar je in moet komen. Ben het zeker weer eens van plan maar voor nu heb ik het gewoon gekocht. De oorsprong van tortellini ligt overigens in de Emilia regio, met name Bologna en Modena. Traditioneel worden ze gevuld met een mix van vlees (varkenslende, prosciutto, mortadella), Parmezaanse kaas, ei en nootmuskaat en geserveerd in kapoenbouillon (in brodo di cappone). Maar tegenwoordig zijn er met diverse vullingen. Ik heb nu die met kaasvulling gebruikt. Wat betreft de kaassaus doe je wat jij lekker vindt of binnen jouw budget past. Als het maar kaas is wat goed smelt. Want al lijkt het misschien op pasta carbonara, dit is toch anders want hiervoor verwarm je room en laat daar de kaas in smelten. Een echte carbonara maak je niet met room maar met rauw ei waar je Pecorino en Parmezaan (harde kazen die niet makkelijk smelten) door mixt. Dit mengsel schep je vervolgens door de warme pasta en moet het direct gegeten worden. Overigens heb ik nu gerijpte cheddar gebruikt omdat mijn pa dat heerlijk vindt.

[ingredients title=”Ingrediënten”]

 • 400 gr tortellini (met kaasvulling)
 • 250 gr geraspte kaas (zie tips boven)
 • 250 gr spekjes in blokjes of reepjes
 • 250 ml room
 • 2 teentjes knoflook
 • ½ el neutrale olijfolie
 • Zout en versgemalen zwarte peper
 • Materialen: kookpan, hapjespan

[/ingredients]

[directions title=”Aan de slag!”]

 1. Breng een ruime pan water met zout aan de kook.
 2. Snipper de knoflook grof. Verhit de olie in een hapjespan op matig vuur en bak de spekjes ca. 10 minuten. Voeg de knoflook toe en bak nog een minuut mee.
 3. Voeg de room toe en breng zachtjes aan de kook. Doe beetje bij beetje de kaas erbij en laat al roerend smelten. Breng de kaassaus op smaak met peper.
 4. Ondertussen kook je de tortellini beetgaar. Giet af en meng direct door de kaassaus. Serveer bij voorkeur meteen. Iets later opwarmen kan ook maar wacht daar niet te lang mee want de kaassaus verandert van textuur als de kaas eerst gestold is en daarna weer wordt opgewarmd. Kans op schiften is dan heel groot!

[/directions]

Advertentie

Geplaatst

in

,

door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *