Tortelloni met schapenkaas, rauwe ham en spinazie

Tortelloni met schapenkaas, rauwe ham en spinazie

Deze tortelloni met schapenkaas, rauwe ham en spinazie is ontstaan omdat ik nog flink wat verse spinazie over had van een ander recept. Bovendien had ik weer zin in pasta maar ik wilde wel weer iets heel anders dan de pastarecepten met spinazie die ik al zo vaak heb gegeten. Tortelloni met een vulling van ricotta en spinazie combineert super met de spinazie in de saus, en schapenkaas is weer eens wat anders dan de geijkte Parmezaanse kaas.

Tortelloni en tortellini

Tortelloni en tortellini zijn hetzelfde in vorm maar tortelloni zijn groter en hoe de pasta wordt gevuld verschilt voor beiden. Je leest er hier meer over. Tortellini en tortelloni maken is veel werk en heeft een bepaalde slag nodig om de juiste vorm te krijgen. Ik heb het wel een aantal keren gedaan maar je bent er echt zo lang mee bezig. Ik koop tegenwoordig dus gewoon ‘verse’ in de winkel. Helaas bevatten die vaak wel onnodige toevoegingen maar dat neem ik dan maar voor lief.

Schapenkaas en rauwe ham

De kaas die ik heb gebruikt is Tomme du Pays Basque uit Frans Baskenland. Deze is overigens niet van 100 procent schapenmelk gemaakt maar van een mengsel van schapen- en koemelk. Toch heeft de kaas echt zo’n lekkere boerderijsmaak. En omdat ik toch al kaas uit Frans Baskenland had, heb ik ook maar rauwe ham uit die streek genomen, Jambon de Bayonne. Die zie je echter niet in de supermarkten liggen, ik heb het van de groothandel. Maar uiteraard is elke soort rauwe ham geschikt voor dit gerecht. Je kan ook een Italiaanse combinatie maken van Pecorino met Parmaham, of Spaanse Manchego met Serranoham. Pecorino en Manchego zijn beiden schapenkazen.

Ingrediënten

 • 500 gr verse tortelloni spinazie-ricotta
 • 150 gr halfharde of harde schapenkaas
 • 100 gr rauwe ham
 • 200 gr verse spinazie, gewassen
 • Handje groene olijven zonder pit
 • 2 sjalotjes
 • 1 teentje knoflook (meer mag ook)
 • 2 takjes tijm
 • Milde olijfolie
 • Versgemalen zeezout en zwarte peper
 • Materialen: rasp, kookpan, hapjespan, schuimspaan

Aan de slag!

 1. Snipper de sjalotten en hak de knoflook fijn. Ris de blaadjes van de takjes tijm. Rasp 100 gram van de kaas grof en halveer de olijven.
 2. Breng een pan water met ruim zout aan de kook. Zodra het water kookt, draai je het vuur laag en hou je het water tegen de kook aan. Verhit tegelijk een scheut olie in een hapjespan.
 3. Fruit de ui en knoflook met de tijm op laag vuur. Voeg de spinazie toe en laat al roerend slinken.
 4. Doe de tortelloni in het water en laat koken tot ze gaan drijven. Dit duurt ca. 4 minuten. Het water hoeft niet te borrelen maar moet tegen de kook aanblijven.
 5. Schep de tortelloni met een schuimspaan uit de pan en doe in de hapjespan samen met een soeplepel kookvocht. Voeg de geraspte schapenkaas met de olijven toe en roer tot het geheel gebonden is. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Eerst proeven want afhankelijk van de kaas die je gebruikt kan het al zout genoeg zijn.
 6. schep de tortelloni op borden, drapeer en plakjes rauwe ham over en schaaf er nog wat van de kaas over.

Meer pasta met spinazie:

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*