Tortilla de patatas (aardappeltortilla)

Tortilla de patatas (aardappeltortilla)

Tortilla de patatas, oftewel aardappeltortilla, is misschien wel één van de meest bekende gerechten uit de Spaanse keuken en zeker één van de simpelste. Het is niets meer en niets minder dan een heel dikke omelet van aardappel en ei en vaak wordt er ook nog ui aan toegevoegd. Het gerecht komt van oorsprong uit het binnenland van Spanje, maar wordt door het hele land gegeten in verschillende varianten, bijvoorbeeld door het toevoegen van groene paprika, chorizo of champignons. Ikzelf vind de tortilla zo eenvoudig mogelijk het lekkerst, dus ik voeg enkel ui toe. In blokjes of puntjes mag de tortilla zeker niet ontbreken wanneer je tapas maakt, maar het is ook een fijn aardappelbijgerecht bij een gewone maaltijd en in blokjes ook een lekker borrelhapje.

Ingrediënten

  • 3 flinke vastkokende aardappels, geschild en in blokjes
  • 2 uien, in dunne halve ringen
  • 5 eieren, losgeklopt
  • Neutrale olijfolie
  • Zout en versgemalen zwarte peper

Aan de slag!

  1. Verhit 4 eetlepels olie in een koekenpan.
  2. Voeg de aardappelblokjes en de uien toe en bestrooi flink met zout en peper. Bak al omscheppend 5 minuten.
  3. Doe het deksel op de pan en bak nog 15 minuten op laag vuur. Schep zo nu en dan om.
  4. Giet de olie en het vocht voorzichtig af en schenk het losgeklopte ei erover.
  5. Druk aan een laat 10 minuten op laag vuur bakken met het deksel op de pan. De bovenkant moet net gestold zijn.
  6. Keer de tortilla met behulp van een bord om en bak de andere kant nog een paar minuten.
  7. Snijd de tortilla in gelijke blokjes of 8 puntjes en serveer naar wens warm of koud.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*