
Tortilla van aardappelchips met alioli (tapa)
Soms, als ik in de supermarkt loop, heb ik ineens enorme lekkere trek in iets om te snacken. Zo had ik dat onlangs met doodgewone naturel chips. Maar na twee avonden een klein bakje is die craving gestild en blijft de rest van de zak liggen. Restjes chips gebruik ik dan wel eens fijn vermalen om mee te paneren of als crumble op een ovenschotel. Nu ben ik echter eens op zoek gegaan naar inspiratie met chips in de hoofdrol en zo kwam ik terecht op een recept van Ferran Adrià, een Spaanse topchef van het voormalige driesterren restaurant El Bulli in Rosas. In 2003 bedacht hij de klassieke Spaanse tortilla met aardappelchips in plaats van rauwe aardappel.
Tortilla
Een Spaanse tortilla de patates is totaal iets anders dan de Mexicaanse tortilla die we als wrap of taco kennen. Een tortilla de patates is een heel dikke omelet met aardappel en ui. Hiervoor laat je aardappelblokjes of -schijfjes langzaam garen en bakken, giet dan eieren erbij en bak je het tot een dikke omelet. Adrià maakte het eenvoudig door dus gewoon aardappelchips te gebruiken. Ik vind dit echt briljant om chips wat niet meer zo kraakvers is op te maken en geserveerd als tapa/borrelhapje met een likje alioli. Gebruik ook gerust jouw eigen fantasie om de tortilla uit te breiden met andere ingrediënten. Kijk gewoon wat je nog in huis hebt. Ik heb bijvoorbeeld nog restjes rauwe ham en salami fijngesneden toegevoegd en ook ui, knoflook, verse tijm en wat geraspte manchego (Spaanse schapenkaas).
Ik had nu naturel chips maar uiteraard kun je ook andere smaakjes aardappelchips gebruiken. Wel gewoon echte chips, dus niet de brosse zoutjes die van aardappelmeel worden gemaakt (bevatten teveel lucht). Ook moet dit goed kunnen met tortillachips. Verwacht overigens niet een crunch want de chips worden zacht in de eieren. Wel kun je voor een crunch nog verkruimelde chips over de tortilla strooien voor je deze onder de grill zet.
Ingrediënten
- 120 gr naturel aardappelchips
- 8 eieren
- 2 el neutrale olijfolie
- Alioli (recept)
- Versgemalen zeezout en zwarte peper
- Optioneel: vleeswaren, geroosterde paprika (uit pot), ui, verse kruiden, knoflook etc.
- Materialen: kom, koekenpan (geschikt voor in de oven)
Aan de slag!
- Klop de eieren los in een kom en meng de aardappelchips erdoor, plus nog wat je nog in de tortilla wilt verwerken. Breng op smaak met zout en peper. Laat 5 minuten rusten zodat de aardappelchips wat zachter worden.
- Verhit de olie op middelhoog vuur in een koekenpan die geschikt is voor de oven. Giet het eimengsel in de pan en bak zonder te roeren ca. 3 minuten tot de onderkant bruin begint te kleuren.
- Zet de pan ca. 3 minuten onder de grill in de oven tot de bovenkant gestold is. Heeft je oven geen grill, dan op 180 graden in de oven zetten. Kan de pan niet in de oven, dan met een deksel op de pan de bovenkant laten stollen.
- Snijd de tortilla in puntjes of blokjes en serveer warm of op kamertemperatuur met alioli.