Tortillataart met bonen, maïs en tomaat

Tortillataart met bonen, maïs en tomaat

Wat doe je als je nog een aangebroken pak tortilla’s in de koelkast hebt liggen die eigenlijk al teveel zijn uitgedroogd om er nog wraps van te maken? Tortillachips had goed gekund maar al zo vaak gedaan. Maar ze zijn dan dus ook nog heel geschikt om er een tortillataart van te maken! Met een Tex-Mex/Mexicaanse vulling van zwarte bonen, maïs, tomaat, koriander, crème fraîche en Mexicaanse kruidenmix.

Tortillataart

Oudbakken tortilla’s zijn dus perfect om een tortillataart van te maken! Eigenlijk een soort combinatie van lasagne en een hartige taart. Omdat tortilla’s Mexicaans zijn, heb ik het met de ingrediënten nu ook op die toer gehouden maar je kunt natuurlijk spelen met de vulling. Kijk gewoon eens wat je nog aan restjes in huis hebt; in je vriezer, koelkast, voorraadkast en misschien heb je zelfs wel een moestuintje! Het hoeft niet per se Mexicaans of Tex-Mex te zijn, gebruik jou eigen fantasie!

Ingrediënten

  • 6 middelgrote tortilla’s
  • 300 gr blik maïs
  • 400 gr blik zwarte bonen of kidneybonen
  • 400 gr blik tomatenblokjes
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 à 2 el Mexicaanse kruidenmix (recept)
  • ½ bakje koriander
  • Klein bekertje (125 gr) crème fraîche of zure room
  • 30 gr cheddar
  • 1 el neutrale olie + extra om in te vetten
  • Versgemalen zeezout en zwarte peper
  • Optioneel: 300 gr gehakt
  • Materialen: vergiet/zeef, hapjespan, ronde ovenschaal

Aan de slag!

  1. Laat de bonen en maïs uitlekken. Snipper de ui en hak de knoflook en koriander fijn. Rasp de cheddar.
  2. Verhit een lepel olie in een hapjespan op matig vuur en fruit de ui ca. 10 minuten. Voeg de knoflook en de kruidenmix toe en bak een minuut mee. Als je ook gehakt gebruikt, dan dit nar de knoflook toevoegen en rul bakken en vervolgens de kruidenmix.
  3. Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden of 180 hete lucht en vet een ronde ovenschaal waar de tortilla’s in passen in met wat olie.
  4. Voeg de bonen, maïs en tomatenblokjes aan de ui toe en laat ca. 5 minuten zachtjes pruttelen tot de tomatensaus wat gereduceerd is. Breng op smaak met zout en peper. Neem de pan van het vuur en roer drie kwart van de koriander erdoor.
  5. Bestrijk de tortilla’s met wat crème fraîche.
  6. Leg op de bodem van de ovenschaal een tortilla met de bestreken kant naar boven. Verdeel daarover wat van het bonenmengsel. Daarop weer vier keer een tortilla en bonenmengsel. Eindig met de laatste tortilla en verdeel daarover de geraspte cheddar. Zet de tortillataart 20 tot 25 minuten in de oven tot de cheddar gesmolten is. Garneer met de rest van de koriander.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*