Toscaans druivenbrood

Toscaans druivenbrood

Dit brood heb ik eens gemaakt toen ik een heel flinke tros blauwe druiven had liggen die al naar overrijp neigde. Dus ben ik op zoek gegaan naar recepten met druiven. Fruit in een warme maaltijd is voor mij een no go, dus dat viel al af. Jam vond ik weer te voor de hand liggend. Uiteindelijk stuitte ik op schiacciata con l’uva, een zoete focaccia met blauwe druiven, specifiek uit het Italiaanse Toscane, dat als nagerecht of gebak wordt gegeten. Het brood is van oorsprong een ‘armeluisgerecht’ dat in het bijzonder in de omgeving Florence en Prato werd gegeten tijdens oogstfeesten. Het recept geeft de nederige afkomst van de boer goed weer door de eenvoud van de ingrediënten: brooddeeg, olijfolie, suiker en blauwe druiven. Voor de wijnproductie waren kleine druiven met veel zaden niet geschikt en deze werden dan gebruikt voor schiacciata con l’uva. Vaak wordt ook nog verse rozemarijn toegevoegd.

Ik vind het leuk om af en toe te bakken, maar zelf ben ik helemaal geen gebakliefhebber. Sowieso geen zoetekauw. Ik heb het brood dan ook in stukjes weggegeven, maar uiteraard zelf wel eerst een stukje geproefd. En ik kan wel beoordelen dat het heel lekker is als je wel van zoet houdt!

Ingrediënten

 • 1 kg blauwe druiven, gewassen en uitgelekt
 • 350 gr bloem + extra om te bestuiven
 • 7 gr (zakje) droge gist
 • 8 el suiker
 • 6 el olijfolie
 • 1 tl zout
 • Optioneel: paar takjes rozemarijn
 • Materialen: kom, zeef, bakpapier

Aan de slag!

 1. Los de gist op in 150 ml warm water met een snufje suiker en laat even staan tot het begint te schuimen.
 2. Zeef de bloem boven een kom en meng met het zout en 4 eetlepels suiker. Maak een kuiltje in het midden en giet hierin 2 eetlepels olijfolie en het water met de gist. Begin door de bloem vanuit de binnenkant van het kuiltje te mengen met de vloeistof, steeds een beetje meer, tot een samenhangend geheel.
 3. Bestuif een werkvlak met bloem en kneed hierop het deeg nog 5 minuten door. Doe het deeg in een met olie ingevette kom en laat afgedekt met een vochtige theedoek een uur rijzen op een warme plek.
 4. Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
 5. Verdeel het deeg in twee ongelijke delen, ongeveer een derde en twee derde. Bestuif een werkvlak met wat bloem en rol het grootste deel deeg uit tot een ronde of rechthoekige dunne lap. Leg de deeglap op de bakplaat. Verdeel twee derde van de druiven over het deeg en sprenkel er 2 eetlepels suiker en 2 eetlepels olijfolie over.
 6. Rol het kleine stuk deeg uit tot een net iets kleinere lap. Leg bovenop de eerste deeglap met de druiven en vouw de randen van de onderste lap over de bovenste. Maak met je duim kleine kuiltjes in de bovenste laag en druk hierin de resterende druiven. Besprenkel wederom met 2 eetlepels olijfolie en 2 eetlepels suiker.
 7. Bak het brood in het midden van de oven lichtbruin en gaar. Dit duurt ongeveer een half uur, maar check regelmatig om verbranden te voorkomen. Verlaag desnoods tussentijds de temperatuur naar 150 graden.
 8. Wacht een paar uur voordat je het brood gaat eten, het lekkerste is zelfs pas de volgende dag.
 9. Vind je het lekker om ook rozemarijn te gebruiken, ris dan de naaldjes van de takjes en hak deze grof. Twee derde verdeel je over de onderste laag druiven en de rest op de bovenste laag.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*