Tostada’s met Serranoham, zwarte bonen en guacamole

Tostada’s met Serranoham, zwarte bonen en guacamole

Ik had nog minitortilla’s over van eerder gemaakte taco’s en besloot om daar lekker weer eens tostada’s van te maken. Deze keer met Serranoham, gebakken puree van zwarte bonen (refried beans) en guacamole. Eerder heb ik al eens tostada’s gemaakt met pulled chicken en een keer met gerookte zalm.

Wat zijn tostada’s?

Een tostada is een Mexicaanse tortilla die wordt geroosterd of gefrituurd en daarna belegd met verschillende ingrediënten. Tostada’s worden gemaakt om oudbakken tortilla’s weer eetbaar te maken. Net zoals wij van oud brood bijvoorbeeld wentelteefjes of tosti’s maken. Als hoofdgerecht moet je rekenen op twee kleine of één grote per persoon en maak daarbij dan nog een frisse salade. Maar de tostada is natuurlijk ook heerlijk als lunch of middagsnack in het weekend.

Voor tostada’s frituur ik de tortilla’s niet omdat ze dan toch een stuk vetter zijn. Ik rooster ze één voor één in de koekenpan. Om sneller klaar te zijn kun je ze ook tegelijk, maar wel los van elkaar, ca. 8 minuten in de oven op 180 graden bakken. Ik geef echter de voorkeur aan de pan omdat ik er zo meer controle over heb.

Nog een tip: er gaat ook rauwe rode ui op de tostada’s. Als je rauwe ui te hard en te scherp vindt, doe ze dan in een zeef, bestrooi royaal met zout en laat minstens een half uur staan. De ui wordt zo zachter en ook zachter in smaak. Het zout kun je er afspoelen maar ik doe dat niet omdat ik het zoutig lekker vind.

Ingrediënten

  • 8 mini of 4 medium tortilla’s
  • 8 plakken Serranoham
  • 1 blik (400 gr) zwarte bonen
  • 1 rode ui
  • Verse koriander
  • 2 tl gemalen korianderzaad (ketoembar)
  • 1 tl gemalen komijn
  • Cayennepeper
  • Mexicaanse kruidenmix (recept)
  • Sap van een halve limoen
  • Guacamole (recept)
  • Parmezaanse kaas of Pecorino
  • Milde olijfolie
  • Versgemalen zeezout
  • Materialen: zeef, kom, koekenpan

Aan de slag!

  1. Als je zelf guacamole maakt, doe dit dan eerst en zet tot gebruik afgedekt in de koelkast.
  2. Laat de zwarte bonen uitlekken maar bewaar 2 eetlepels van het vocht. Snijd de ui in dunne halve ringen.
  3. Doe de zwarte bonen met het bewaarde vocht, limoensap, gemalen koriander en komijn en grof gesneden verse koriander naar smaak (ik doe 2 eetlepels) in een kom en pureer het geheel met de staafmixer. Breng op smaak met zout en cayennepeper.
  4. Verhit een klein scheutje olie in de koekenpan en bak hierin de bonenpuree tot het meeste vocht verdampt is. Veeg de pan schoon.
  5. Bestrijk de tortilla’s aan beide kanten met wat olie en bestrooi met de Mexicaanse kruiden. Wrijf dit een beetje uit.
  6. Bak de tortilla’s één voor één aan beide kanten krokant in de pan. Je ziet dat ze wat luchtbellen krijgen, dat is de bedoeling.
  7. Bestrijk de tostada’s met de bonenpuree. Verdeel ui erover en wat dotjes guacamole. Halveer de plakken Serranoham in de lengte en drapeer over de tostada’s. Doe er nog wat dotjes guacamole op en schaaf er wat kaas over. Garneer de tostada’s tot slot met nog wat koriander.

 

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*