Traybake met gehaktballetjes, tomatensaus en knoflookbrood

Traybake met gehaktballetjes, tomatensaus en knoflookbrood

Ik zit onbewust geloof ik een beetje in een tomatenperiode. Eind vorige week had ik al een pizzadip in een brood en tomatensoep alla bolognese. Later deze week heb ik sinds tijden ook weer eens lasagne bolognese op het menu staan, en vandaag dus deze traybake met gehaktballetjes, tomatensaus en knoflookbrood. Ik had enorme zin in iets met gehaktballetjes in een saus en ja, ik hou nou eenmaal enorm van tomatensaus. En ik had nog een afbak knoflookbrood in de vriezer. Eens een keer in mijn karretje gegooid toen het in de reclame was en voor het grijpen lag. Maar dat broodje lag inmiddels al een tijdje in de vriezer dus dat moest maar eens gebruikt worden. In plaats van het apart bij de gehaktballetjes te eten, heb ik het gewoon aan het gerecht toegevoegd en er zo een traybake van gemaakt.

Traybake

Een traybake is van origine Brits en oorspronkelijk een soort cake die wordt gebakken in een laag bakblik en na het bakken in blokjes wordt gesneden. Googel je nu echter op traybake, dan zie je meer hartig dan cake voorbij komen. Eigenlijk gewoon allerlei ingrediënten combineren in een bakblik of op een bakplaat en dan de oven in. Of, zoals ik nu heb gedaan, in een voor de oven geschikte koekenpan. Een traybake is echter meestal weer anders dan bijvoorbeeld een compacte ovenschotel met saus, zoals lasagne. Het gaat doorgaans om het garen/roosteren van groenten of vlees of vis, vaak in combinatie. Zo zou je in de oven geroosterde aardappelpartjes ook al een traybake kunnen noemen, maar ook mijn meer recente Teriyaki zalm met sperziebonen. Ik heb nu dus wel saus maar door de samenstelling vond ik het toch eerder een traybake dan een ovenschotel.

Ingrediënten

  • Voor de gehaktballetjes:
  • 500 gr gehakt, soort naar wens
  • 1½ tl gedroogde oregano
  • 1 tl venkelzaad
  • ½ tl knoflookpoeder
  • ½ tl uienpoeder
  • Voor de tomatensaus:
  • 1 grote ui
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 klein blikje tomatenpuree
  • 2 blikken tomatenblokjes
  • 2 tl suiker
  • Kruiden/specerijen naar wens
  • Verder nodig:
  • 1 bol mozzarella
  • 1 afbak knoflookbroodje
  • Stukje Parmezaanse kaas
  • Neutrale olijfolie
  • Versgemalen zeezout en zwarte peper
  • Materialen: koekenpan geschikt voor de oven of een ovenschaal

Aan de slag!

  1. Snipper de ui en hak de knoflook fijn.
  2. Meng het gehakt met de kruiden en breng op smaak met zout en peper. Draai er balletjes van ter grootte van een walnoot.
  3. Verhit een scheutje olie in een koekenpan en bak de gehaktballetjes rondom bruin. Je hoeft ze niet door en door gaar te bakken, als ze maar bruin zijn. Schep ze op een bord.
  4. Verwarm de oven voor op 200 graden of 180 met luchtcirculatie.
  5. Doe als dat nodig is nog een beetje olie in de pan en fruit de ui op laag vuur tot deze zacht en glazig is. Voeg de knoflook toe en bak nog een minuut mee. Doe tomatenpuree, tomatenblokjes, kruiden/specerijen en suiker erbij en laat 10 tot 15 minuten zachtjes sudderen. Breng op smaak met zout en peper.
  6. Neem de pan van het vuur. Leg de gehakballetjes in de saus en in stukjes gescheurde knoflookbrood en mozzarella ertussen. Rasp er nog wat Parmezaan over en zet de traybake 15 tot 20 minuten in de oven. Heb je geen koekenpan die in de oven kan, dan de saus in een ovenschaal scheppen en verder afmaken.

Meer traybakes:

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*