Traybake met kippenpoten, tuinerwten en rijst

Traybake met kippenpoten, tuinerwten en rijst

Op het moment dat ik deze traybake met kippenpoten, tuinerwten en rijst maakte, was het maandag en dus makkelijke maandag! Het recept zag ik pas geleden voorbij komen van de Britse tv-chef Nadiya Hussain en ik vind een traybake echt ideaal omdat het een alles in één maaltijd uit de oven is. Zo heb je ondertussen je handen vrij om iets anders te doen. Je hoeft voor dit gerecht zelfs de rijst niet eerst te koken want dat gaart in de bouillon in de oven. Ik heb het nog wel wat aangepast naar eigen smaak en dat kan jij uiteraard ook weer doen.

Wil je dit recept verminderen omdat je het voor twee personen maakt of juist vermeerderen voor nog meer personen, dan moet de hoeveelheid rijst en bouillon wel kloppen ten opzichte van elkaar. Te weinig vocht en je rijst wordt niet gaar en gaat aanbranden, teveel vocht en de rijst is pap tegen de tijd dat het teveel aan vocht weg is. Het komt er uiteindelijk op neer dat wanneer rijst en water in de pan (of in dit geval bakblik of ovenschaal) zitten, de rijst ongeveer één tot anderhalf vingerkootje onder water/bouillon staat. Meer over rijst koken lees je hier.

Gebruik voor dit recept overigens geen kippenbouten (met dij eraan) maar drumsticks. Kippenbouten hebben een langere garingstijd nodig en dat gaat hier niet vanwege de garingstijd van de rijst.

Traybake

Een traybake is van origine Brits en oorspronkelijk een soort cake die wordt gebakken in een laag bakblik en na het bakken in blokjes wordt gesneden. Googel je nu echter op traybake, dan zie je meer hartig dan cake voorbij komen. Een traybake is echter meestal weer anders dan bijvoorbeeld een compacte ovenschotel met saus, zoals lasagne. Het gaat doorgaans om het garen/roosteren van groenten of vlees of vis, vaak in combinatie. Zo zou je in de oven geroosterde aardappelpartjes ook al een traybake kunnen noemen, maar ook mijn meer recente met worstjes, bonen, aubergine, olijven en pitachips.

[ingredients title=”Ingrediënten”]

  • Voor de kip:
  • 8 kippenpoten (drumsticks)
  • 2 tl knoflookpoeder
  • 2 tl uienpoeder
  • 1,5 tl gemalen komijn
  • 1 tl cayennepeper
  • 1 tl zout
  • 2 el neutrale olie
  • Verder nodig:
  • 1 grote ui
  • 4 teentjes knoflook
  • 50 gr boter
  • 270 gr (basmati) rijst
  • Zaadjes van 4 kardemompeulen
  • Ca. 650 ml hete kippenbouillon
  • 350 gr tuinerwten, diepvries
  • Handje verse koriander (of platte peterselie)
  • Neutrale olie
  • Versgemalen zeezout en zwarte peper
  • Materialen: schaal, pannetje, ovenschaal of bakblik, aluminiumfolie

[/ingredients]

[directions title=”Aan de slag!”]

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden of 180 hete lucht.
  2. Meng voor de kip de ingrediënten in een schaal en marineer de kippenpoten hierin. Tussentijds een paar keer omdraaien.
  3. Snipper de ui grof en hak knoflook.
  4. Smelt de boter in een koekenpan en fruit de ui ca. 10 minuten op laag vuur tot deze zacht en glazig is. Voeg de laatste minuut de knoflook toe.
  5. Vet een grote ovenschaal of bakblik in met olie en doe de ui met de boter wat nog in de pan zit erin. Schep de rijst en kardemomzaadjes erdoor. Leg de kippenpoten erop en giet de bouillon erover. Dek de schaal af met aluminiumfolie (glanzende kant naar buiten) en zet de schaal 30 minuten in de oven.
  6. Neem de schaal uit de oven en neem de kippenpoten eruit. Schep de bevroren tuinerwten en peper en zout door de rijst, leg de kip er weer op en zet de schaal nog ca. 15 minuten zonder folie in de oven. De kip moet goudbruin zijn en vocht geheel verdampt en opgenomen door de rijst.
  7. Hak ondertussen koriander (of peterselie) grof. Neem de traybake uit de oven en garneer met koriander of peterselie.

[/directions]

Advertentie

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *