Traybake met varkenshaas, venkel en wortel

Traybake met varkenshaas, venkel en wortel

Ik ben nogal een verzamelaar van supermarktblaadjes. Waar ik ook kom, ik pak ze altijd mee. Soms zelfs dubbel omdat ik dan niet meer weet of ik die van de maand nou wel of niet had. Ik blader ze dan door en vervolgens gaan ze op een stapel. Eén keer in de zoveel tijd pak ik die stapel en scheur ik eruit wat me lekker lijkt. Zo kwam ik pas dus ook dit traybake recept met varkenshaas, venkel en wortel tegen in een oud blaadje van de Dirk. Zij noemen het dan geen traybake, maar dat is het uiteindelijk wel omdat alles tegelijk in een braadslede de oven in gaat. Deze traybake is lekker met aardappelpuree of gebakken aardappels. Wil je het nog makkelijker maken, dan kun je er ook nog aardappelpartjes doorheen mengen. Hoef je helemaal niets extra’s meer te doen!

Overigens heb ik de garing in de oven wat aangepast want ik had vrij kleine medaillons en die wilde ik echt niet 30 minuten in de oven hebben want dan waren ze veel te taai geworden. Varkenshaas mag voor mij rosé blijven. Ook grotere medaillons zou ik dan ook niet gelijk met de groenten al in de oven hebben gedaan. Voel je echter vrij om dat wel te doen als je het vlees echt door en door gaar wilt. Verder heb ik waspeen gebruikt in plaats van bospeen met groen maar dat was puur omdat de bospeen op het moment van boodschappen doen op was in mijn super.

Varkenshaas

Wist je dat varkenshaas van de rug van het varken komt en de meest malse spier is? En bovendien heel mager. Wordt varkensvlees door velen niet gegeten omdat men het te vet vindt, geloof me er zijn biefstuksoorten die vetter zijn. Het dikste en goedkoopste deel wordt doorgaans gebruikt voor saté, het middelste deel is het duurst en ik vermoed dat het dunste achterstukje fabrieksmatig wordt verwerkt tot andere vleesproducten. Varkensmedaillons zijn in plakken gesneden varkenshaas.

Ingrediënten

 • 2 varkenshaas
 • 1 venkel
 • 1 bosje bospeen
 • 1 bosje bosui
 • 1 (biologische) citroen
 • Stukje verse gember
 • 2 teentjes knoflook
 • 1½ tl gemalen komijn
 • Paar takjes verse tijm
 • 50 gr boter
 • Versgemalen zeezout en zwarte peper
 • Materialen: pannetje, fijne rasp, schaal, braadslede of ovenschaal

Aan de slag!

 1. Verwarm de oven voor op 220 graden of 200 hete lucht.
 2. Laat de boter op heel laag vuur smelten in een pannetje. Laat niet bruin kleuren!
 3. Rasp gember tot je een theelepel hebt. Hak de knoflook fijn, rasp de schil van de citroen en pers er een eetlepel sap uit. Meng dit met de komijn en de helft van de boter in een schaal en breng op smaak met zout en peper.
 4. Snijd de varkenshaas in medaillons en meng door de marinade.
 5. Snijd het kontje van de venkel en snijd daarna in 8 partjes. Als het nog loof heeft, haal dit er dan af want dat verbrandt snel. Dat kun je later gebruiken om de traybake mee te garneren. Was de wortelen, snijd het groen eraf maar laat nog een klein stukje van de aanzet zitten. Snijd het kontje van de bosuitjes en het lelijke deel van het groen.
 6. Meng de venkel, wortelen en bosui in de braadslede of ovenschaal en maal er wat zout en peper over. Besprenkel met de rest van de boter en nog wat citroensap en zet ca. 20 minuten in de oven. Verdeel de varkenshaas erover en zet 10 tot 15 minuten terug in de oven tot de medaillons rosé zijn. Schep tussendoor een keer om.

Ook lekker:

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*