Traybake met worstjes, bonen, aubergine, olijven en pitachips

Traybake met worstjes, bonen, aubergine, olijven en pitachips

Een traybake is zo lekker makkelijk! Weinig voorbereiding, hooguit wat snijwerk, alles op een bakplaat of in een bakblik en hop, de oven in! Deze keer heb ik een traybake met een Griekse twist gemaakt met worstjes, bonen, aubergine, olijven, tomaatjes, feta en pitachips. En natuurlijk mag oregano niet als smaakmaker ontbreken. Hoewel dit kruid vooral met Italië wordt geassocieerd, is het ook veelgebruikt in de Griekse keuken.

Traybake

Een traybake is van origine Brits en oorspronkelijk een soort cake die wordt gebakken in een laag bakblik en na het bakken in blokjes wordt gesneden. Googel je nu echter op traybake, dan zie je meer hartig dan cake voorbij komen. Een traybake is echter meestal weer anders dan bijvoorbeeld een compacte ovenschotel met saus, zoals lasagne. Het gaat doorgaans om het garen/roosteren van groenten of vlees of vis, vaak in combinatie. Zo zou je in de oven geroosterde aardappelpartjes ook al een traybake kunnen noemen, maar ook mijn meer recente Teriyaki zalm met sperziebonen.

Ingrediënten

  • 2 pita’s
  • 4 chipolataworstjes of merguez
  • Blik (400 gr) cannellinibonen of limabonen
  • 200 gr feta of witte kaas
  • 1 aubergine
  • 1 grote rode ui
  • Stuk of 10 cherrytomaatjes
  • Handje kalamata olijven (of gewone zwarte)
  • 2 tl gedroogde oregano
  • 1 citroen
  • 2 el neutrale olijfolie
  • Versgemalen zeezout en zwarte peper
  • Materialen: vergiet/zeef, bakblik

Aan de slag!

  1. Verwarm de oven voor op 220 graden of 200 hete lucht. Spoel de bonen af in een vergiet of zeef en laat uitlekken.
  2. Snijd de pita’s in driehoekjes. Schud ze met een theelepel olie, de helft van de oregano en wat peper om in een bakblik en zet deze in de oven tot de pitachips krokant zijn.
  3. Snijd ondertussen de ui in 4 parten en haal de ‘blaadjes’ los. Snijd de aubergine in kleine blokjes.
  4. Neem het bakblik uit de oven en schep de pitachips eruit.
  5. Doe de worstjes, aubergine en ui in het bakblik en schud om met de rest van de olie en oregano. Maal er peper en zout over. Zet 10 tot 15 minuten in de oven.
  6. Snijd de feta in kleine blokjes en halveer de tomaatjes.
  7. Schep de bonen, tomaatjes en olijven erdoor en verdeel de blokjes feta erover. Zet de traybake wederom ca. 10 minuten in de oven of tot de feta goudbruin is.
  8. Knijp wat citroensap over de traybake en serveer met de pitachips.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*