Traybake met worstjes, cherrytomaatjes en aardappels

Traybake met worstjes, cherrytomaatjes en aardappels

Ik werk graag met de oven omdat het je handen deels vrijhoudt want zo kun je weer verder met iets wat op het gas staat. Een traybake is echter nog gemakkelijker. Alles gaat in een bakblik, je schuift het in de oven en ondertussen kun je wat anders doen buiten de keuken. Een wasje vouwen, de tafel dekken, kids helpen met huiswerk, de hond uitlaten of wat dan ook. Vooral ideaal op drukke doordeweekse dagen. Deze traybake met worstjes, cherrytomaatjes en aardappels heeft wel een beetje voorwerk nodig, ook nog in een koekenpan, maar verder heb je er dan geen omkijken meer naar.

Wat je trouwens op de foto ziet is een kleinere hoeveelheid dan het recept voor vier personen, want ik kook uiteraard niet vier porties voor mij alleen.

Welke worstjes voor de traybake?

Ik had zelf nog een paar chipolataworstjes in de vriezer, over van een ander recept, dus die heb ik gebruikt. Maar andere soorten verse worstjes zijn ook prima. Bijvoorbeeld merguez of verse zachte chorizo. Maar ook de dikkere varkens- of rundersaucijsjes of andere braadworstjes zijn geschikt voor dit gerecht. Ik denk dat zelfs een verse slagersrookworst (gekoeld, dus niet de houdbare voorverpakte) in stukken hierin best lekker kan zijn.

Tip: De wat duurdere en luxere aardappelsoorten die meestal per pond of kilo verpakt zijn en ook wat kleiner zijn, hebben doorgaans een mooie gladde schil zonder pitten. Deze hoef je niet te schillen want die zijn juist heerlijk om met schil te bereiden. Ik heb voor dit recept rode aardappels gebruikt.

Ingrediënten

  • 4 dikke of 8 dunne worstjes
  • 250 gr cherrytomaatjes
  • 8 middelgrote aardappels
  • 2 rode uien
  • 4 teentjes knoflook
  • Handje olijven zonder pit (zwart, groen of mix naar wens)
  • 2 grote takjes rozemarijn
  • 5 takjes tijm
  • 1 biologische citroen
  • 250 ml runder- of kippenbouillon
  • 2 el milde olijfolie
  • Versgemalen zwarte peper
  • Materialen: koekenpan, bakblik, zesteur

Aan de slag!

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Snijd de uien in partjes en de knoflook in wat dikkere plakjes. Schil de aardappels (of zie tip boven) en snijd ze in kwarten. Knip de rozemarijntakjes in stukjes.
  3. Trek met een zesteur dunne sliertjes van de citroenschil. Niet-biologische citroen eerst goed schoonboenen. Heb je geen zesteur, dan kan raspen ook of eventueel zelf met een vlijmscherp mesje heel dunne sliertjes van het geel snijden.
  4. Verhit de helft van de olie in een koekenpan en bak de ui ca. 5 minuten. Voeg de knoflook toe en bak nog een minuut mee. Voeg de bouillon toe en laat op laag vuur ca. 5 minuten iets inkoken.
  5. Doe de aardappels, olijven en de worstjes in een bakblik en schud om met de rest van de olie. Giet de bouillon erover en verdeel de ui goed over het gerecht. Verdeel de rozemarijn en tijm erover en maal wat peper over het geheel. Bak 20 minuten in het midden van de oven.
  6. Verdeel de cherrytomaatjes en de citroenschilletjes over de traybake en bak nog ongeveer 10 minuten tot de tomaatjes zacht zijn.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*