Tuinerwten met room en mosterd

Tuinerwten met room en mosterd

Omdat ik een Ierse corned beef hash op het menu had staan, wilde ik daar een groente bij wat populair is op de Britse eilanden. En dat zijn dop- of tuinerwten! Maar dan niet plain, ik wil altijd iets extra’s doen met groenten. Typisch Brits is om de erwten te combineren met munt. En hoewel ik munt lekker vind, hoeft het voor mij niet zo nodig in warm eten. Dat heb ik ook met fruit, ik vind het gewoon echt niet lekker in een warme maaltijd. Dus heb ik mijn erwten extra lekker gemaakt met room en mosterd. Het pittige van de mosterd combineert heerlijk met het zoete van de erwten. En mosterd combineert weer goed met de room!

Tuinerwten of doperwten?

Tuinerwten en doperwten zijn gewoon hetzelfde. Alleen worden de erwten tuinerwten genoemd als ze zijn ingevroren. En vaak zijn ze ook iets kleiner. Verse erwten zijn maar van half mei tot half juli verkrijgbaar. Maar als je diepvries tuinerwten koopt, dan heb je ook verse. Diepvries tuinerwten worden direct na de oogst geblancheerd en binnen twee uur vers ingevroren. Ze zijn daardoor zelfs gezonder want verse erwten liggen doorgaans pas na drie dagen op je bord waardoor er al wat voedingsstoffen verloren zijn gegaan. Bovendien zijn bevroren tuinerwten veel frisser van kleur en knapperiger dan de pot en blik varianten. Erwten uit blik en pot zijn langer voorgegaard met zout en zitten al een stuk langer in hun verpakking voordat jij het koopt.

Ingrediënten

 • 450 gr tuinerwten, diepvries
 • 2-4 sjalotjes, afhankelijk van de grootte
 • 1,5 el (grove) mosterd
 • 2 tl gedroogde dragon (of gedroogde munt)
 • 50 ml slagroom
 • 25 gr roomboter
 • Versgemalen zeezout
 • Materialen: kookpan, vergiet, grote koekenpan

Aan de slag!

 1. Blancheer de erwten enkele minuten in gezouten water tot ze ontdooid zijn. Laat ze uitlekken in een vergiet.
 2. Snipper de sjalotjes en klop de slagroom lobbig.
 3. Verhit in de pan de boter op matig vuur en fruit de sjalot glazig. Voeg de slagroom, mosterd, dragon en de erwten toe. Breng eventueel op smaak met wat zout. Doe een deksel schuin op de pan en laat 5 tot 8 minuten zachtjes stoven. Als de saus wat te dik is, voeg dan nog wat ongeklopte room toe.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*