Turks brood met spinazie en ei uit de oven

Turks brood met spinazie en ei uit de oven

Afgelopen weekend had ik nog een halve zak verse spinazie over van een hartige taart. Trouwe volgers weten dat ik nooit iets weggooi tenzij het echt niet meer gegeten kan worden. Verse spinazie invriezen kan ook niet, dat komt de kwaliteit niet ten goede. Dan kun je het beter eerst een paar minuten blancheren en goed uit laten lekken. Daarna moet het snel afgekoeld worden bij maximaal 7 graden (liefst nog lager, Voedingscentrum adviseert 4 graden) zodat de bacteriën die nitriet produceren minder kans krijgen om te groeien. Eenmaal afgekoeld kan het de vriezer in. Dit geldt trouwens ook als je een kliekje (met) spinazie wilt bewaren en weer opwarmen. Snel de koelkast in en niet langer dan twee dagen.

Maar goed, ik bedenk meestal in dezelfde week nog wel een bestemming voor restjes. In dit geval ben ik op zoek gegaan naar inspiratie omdat ik iets nieuws wilde in plaats van terugvallen op een oud recept. En dat is dus Turks brood met spinazie en ei geworden! Ik had een vrij kleine, ovale pide waarvan ik één helft heb gegeten (van de andere helft maak ik dan weer croutons). En achteraf had er best nog een tweede eitje bij gekund dus dat doe ik zeker de volgende keer 😉 Verder heb ik oude kaas door de spinazie gebruikt en een pittenmix omdat ik beiden ook nog in huis had. Een heerlijk vegetarisch gerecht wat je als lunch voor vier personen, maar ook als avondmaaltijd met twee personen kunt eten!

Ingrediënten

 • 1 rond of ovaal Turks brood
 • 300 gr gewassen spinazie
 • 1 kleine ui
 • 2 teentjes knoflook
 • 4 eieren
 • 25 gr pijnboompitjes of pittenmix
 • 100 gr kruidenroomkaas
 • 50 gr geraspte kaas (belegen, extra belegen of oud)
 • 2 el milde olijfolie
 • Versgemalen zeezout en zwarte peper
 • Materialen: koekenpan, zeef of vergiet

Aan de slag!

 1. Verwarm de oven voor op 220 graden.
 2. Snipper de ui en hak de knoflook fijn. Halveer het brood overdwars.
 3. Leg de broodhelften met de snijkant naar boven op een bakplaat en bak ze in het midden van de oven in ca. 3 minuten licht knapperig. Neem ze uit de oven maar laat de oven aan. Verlaag wel de temperatuur naar 200 graden.
 4. Rooster ondertussen in een droge koekenpan de pijnboompitjes kort al omschuddend lichtbruin. Neem ze uit de pan en zet opzij.
 5. Verhit de olie in de koekenpan en fruit hierin op matig vuur de ui ca. 5 minuten tot het glazig ziet. Voeg de knoflook toe en fruit kort mee.
 6. Voeg de spinazie toe en roerbak tot de spinazie geslonken is. Breng hoog op smaak met zout en peper. Doe in een zeef of vergiet en laat uitlekken.
 7. Bestrijk de broodhelften met de roomkaas. Roer de geraspte kaas en de pijnboompitjes door de spinazie en verdeel het mengsel over de broodhelften. Maak in elke helft met de bolle kant van een lepel twee kuiltjes en breek hierin de eieren.
 8. Bak het brood ca. 15 minuten in het midden van de oven tot de eieren gestold zijn.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*