Turkse döner kebab salade met witte kaas (Keto)

Turkse döner kebab salade met witte kaas (Keto)

Recent maakte ik voor mijn lief een Griekse salade met gyros kip en een Italiaanse antipasti salade als Keto lunch en vandaag is het een Turkse salade met döner kebab, witte kaas, tomaat, komkommer en zwarte olijven met cacık (Turkse tzatziki) als dressing.

De zwarte olijven wil ik nog even benadrukken. Groene olijven worden onrijp geoogst en bewerkt om ze eetbaar te maken want anders zijn ze niet lekker (heel bitter). Zwarte olijven worden zwart omdat ze in de zon aan de boom rijpen. Echter zwarte olijven zoals je ze in de supermarkt koopt in pot of blik, zijn geen zongerijpte olijven. Dit zijn groen geoogste olijven die door een chemisch proces in de fabriek zwart worden. Echte zongerijpte olijven zijn een beetje verschrompeld en rimpelig en heel zacht, terwijl de chemisch bewerkte nog glad en stug zijn. Die echte zwarte olijven koop ik altijd in de Turkse winkel. Als je zo’n winkel in de buurt hebt, koop ze daar dan eens. Als je die eenmaal hebt geproefd, wil je niet anders meer!

Döner kebab van gehakt

Döner kebab vind je tegenwoordig ook in de supermarkt in de diepvries maar als je kijkt wat daar allemaal nog in zit… Zo bestaat de ‘beef‘ zelfs voor 37 procent uit kippenvlees, 42 procent uit rundvlees en de rest zijn toevoegingen die niet allemaal nodig zijn, zoals suiker en glucose (waardoor het ook niet meer Keto friendly is). Maar wist je dat je het ook gemakkelijk zelf kunt maken? Het kost weinig tijd en moeite. Het is natuurlijk niet exact hetzelfde als wanneer je het als street food koopt. Tenzij je zo’n heel groot draaiend spit in je keuken hebt, maar dat zal vast niet 😉

Echt ambachtelijk gemaakte döner kebab wordt ook niet gemaakt van gehakt, maar van dunne laagjes vlees met vet die met de hand om een spit worden gevormd. In Europa (met name in Duitsland) wordt echter ook op grote schaal fabrieksdöner gemaakt en dat is dan toch wel gehakt. Het vlees komt namelijk in bevroren blokken in de fabriek binnen. Deze worden in stukken gezaagd en daarna vermalen tot gehakt en gemengd met specerijen en een bindmiddel. Vervolgens maakt men van het gehakt met de hand platte schijven die ze op een spit steken. De cilinders worden vervolgens nog een beetje netjes bijgevormd en dan verpakt en ingevroren voor transport naar de klanten. Vandaar dat je het ook best zelf van gehakt kunt maken. Bekijk deze aflevering van de Keuringsdienst van Waarde over döner kebab.

Mijn basisrecept voor döner kebab is van kip maar je kunt natuurlijk ook meer traditioneel lams- of kalfsvlees gebruiken of gewoon rundergehakt. Kies wel voor vlees met wat vet zodat het niet te droog wordt tijdens de bereiding. Het gaat namelijk eerst de oven in en wordt daarna heel dun gesneden en weer opgebakken voor een lekker krokant korstje.

Ingrediënten

 • 300 gr döner kebab volgens recept
 • 200 gr Turkse witte kaas
 • 2 tomaten
 • Handje zwarte olijven (zie boven)
 • ¼ komkommer
 • (Gemengde) sla naar wens
 • ½ recept cacık als dressing
 • Materialen: zie voor de afhankelijke recepten

Aan de slag!

 1. Maak döner kebab volgens mijn recept of volgens aanwijzingen op de verpakking als je toch voor kant-en-klaar gaat.
 2. Maak de cacık volgens recept. Hoe langer deze staat, hoe lekkerder het wordt.
 3. Snijd de tomaten in schijfjes en de witte kaas in blokjes. Halveer de komkommer in de lengte, schraap de zaadjes eruit en snijd in boogjes.
 4. Schik sla, witte kaas, tomaat, olijven, komkommer en döner kebab op borden en serveer de cacık er apart bij.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*