Turkse gözleme met spinazie en kaas

Turkse gözleme met spinazie en kaas

Wie wel eens in Turkije is geweest, heeft waarschijnlijk ook wel eens op straat of op een markt gözleme gegeten. Dichtgevouwen en gebakken flatbread met een vulling waarvan die met spinazie en kaas het bekendst is. Ik leerde het jáááren geleden kennen op de markt in Söke. Göz betekent oog en ik heb altijd begrepen dat gözleme zo heet omdat het deeg tijdens het bakken bruine ‘oogjes’ krijgt. Op Wikipedia las ik echter dat göz ook ruimte of compartiment betekent, verwijzend naar een ‘zak’ van deeg met vulling.

Gözleme bakken

De gözleme bak je gewoon in de koekenpan of op een vlakke grillplaat. Normaal zijn gözleme veel groter omdat ze traditioneel worden gebakken op een grote ronde plaat. Eerst wordt de deeglap gebakken, dan gaat de vulling erop, wordt de gözleme een paar keer gevouwen en nog even gebakken. Zo’n grote plaat hebben de meeste mensen niet in huis maar een koekenpan hebben we altijd en de plaat hebben velen ook wel in huis, bijvoorbeeld van je gourmetstel. Ik heb ze op de plaat gebakken. Deze was groot genoeg om er twee tegelijk te doen. Vijftien stuks is misschien wat veel, maar je kunt de gözleme prima invriezen na het bakken.

Ingrediënten

  • Voor het deeg:
  • 500 gr bloem + extra
  • 250 ml lauw water
  • 7 gr (zakje) droge gist
  • 2 tl zout
  • ¼ tl suiker
  • Voor de gözleme vulling:
  • 500 gr verse spinazie
  • 200 gr Turkse witte kaas
  • Optioneel: rode peperpuree of pul biber
  • Optioneel: klein bosje munt
  • Verder:
  • Gesmolten boter of zonnebloemolie
  • Materialen: 2 kommen, deegroller, grote koekenpan of vlakke grillplaat

Aan de slag!

  1. Heb je ongewassen spinazie, was deze dan eerste en laat uitgespreid op een theedoek of keukenpapier goed drogen.
  2. Doe de gist met de suiker in het water, roer door en laat staan tot het een schuimlaagje krijgt. Doe de bloem en het zout in een kom, maak een kuiltje in het midden en schenk het gistwater erin. Meng tot een samenhangend geheel en kneed het deeg daarna op een met bloem bestoven werkvlak ca. 10 minuten tot het soepel is. Voeg wat lauw water toe als het deeg te korrelig is of blijft scheuren, of voeg bloem toe als het deeg juist te plakkerig blijft. Doe het deeg terug in de kom en laat afgedekt een half uur rijzen.
  3. Verbrokkel of prak de witte kaas heel fijn in een kom. Snijd de spinazie heel fijn. Gebruik je ook munt, snijd de blaadjes dan ook heel fijn. Meng de spinazie (en munt) door de kaas. Hou je van een beetje pit, meng er dan naar smaak nog peperpuree of pul biber door.
  4. Kneed het deeg nog even door en maak er ca. 15 gelijke bolletjes van. Rol een bolletje heel dun uit tot een ronde lap. Verdeel een dun laagje van de spinazie en kaas over de helft en vouw het deeg dicht. Druk de randen stevig aan. Werk zo verder tot ze allemaal klaar zijn.
  5. Verhit de koekenpan of de grillplaat. Bestrijk een gözleme aan één kant met boter of olie en leg op die kant in de pan of op de plaat. Bestrijk dan de bovenkant ook gelijk met boter of olie. Bak tot de gözleme bruine ‘oogjes’ krijgt, keer om en bak tot die kant ook bruine oogjes krijgt. Werk verder met de rest. Afhankelijk van de grootte van de pan of plaat kun je mogelijk 2 tegelijk bakken.

Meer Turkse recepten:

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*