Turkse köfte kruiden en specerijenmix

Turkse köfte kruiden en specerijenmix

Omdat ik laatst een potje gyros kruiden en specerijenmix maakte, bedacht ik me dat het potje voor Turkse köfte ook hoognodig aangevuld moest worden. Ik was toch bezig dus dat kon gelijk in een adem door. Het is niet de eerste keer dat ik schrijf dat ik geen liefhebber ben van een kruiden en specerijenmix in een zakje omdat ze meestal onnodige toevoegingen bevatten zoals suiker of een suikerachtige. En ze zijn vaak hoog in zout. Nou heb je zout nodig bij het koken, maar veel mensen hebben niet door hoeveel zout er in producten zit en voegen dan ook nog eens zelf zout toe. Zo krijgen we al snel teveel zout binnen en dat is niet goed voor de bloeddruk.

Kruiden en specerijenmix met minder zout

Door zelf een droge kruiden en specerijenmix te maken, zoals voor deze Turkse köfte, weet je tenminste hoeveel zout je gebruikt. Een omdat zo’n mix al heel aromatisch is door alle andere ingrediënten, heb je ook helemaal niet zoveel zout nodig. Vind je het vlees dan toch te flauw, dan kun je altijd nog een snufje toevoegen. Aan veel mixen voor Turkse köfte wordt paneermeel toegevoegd. Ik laat dat zelf weg omdat ik paneermeel snel muffig vind worden. Ik voeg liever op het moment van maken geroosterd broodkruim, beschuit of panko toe.

Deze köfte kruiden en specerijenmix is met 21 theelepels (zonder de paneermeel) goed voor minstens een kilo gehakt. Het zoutpercentage is nog geen 5 procent.

Nog een leuk weetje: volgens een onderzoek in 2005 zijn er in Turkije maar liefst 291 verschillende soorten köfte gevonden!

Ingrediënten

  • 10 tl paprikapoeder
  • 1 tl zwarte peper
  • fijn zeezout
  • 1 tl gedroogde tijm
  • ½ tl kaneel
  • ½ tl pul biber (chilivlokken; cayennepeper kan ook)
  • 1 tl knoflookpoeder
  • 1 tl venkelzaad
  • 2 tl korianderzaad (of 1 tl gemalen koriander)
  • 2 tl komijnzaad (of 1 tl gemalen komijn)
  • 1 tl uienpoeder
  • Optioneel: 10 tl paneermeel
  • Materialen: koekenpan, vijzel, glazen (weck)potje

Aan de slag!

  1. Verhit een koekenpan zonder vetstof en rooster venkelzaad, korianderzaad en komijnzaad kort tot het begint te geuren en de zaadjes gaan springen. Doe de zaadjes met de tijm, pul biber en het zout in de vijzel en maal fijn. De zoutkorrels helpen om de grovere ingrediënten fijn te malen.
  2. Meng de rest erdoor en doe de kruiden en specerijenmix over in een potje. Doe er een naamstickertje zodat je weet welke mix in het potje zit.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*