Turkse linzensoep

Turkse linzensoep

Linzen worden in Nederland relatief weinig gegeten. En dat is jammer want het is goedkoop, lekker, voedzaam en gemakkelijk te bereiden. En laten we ook gezond niet vergeten! Ze zijn namelijk een bron van vitamine E, B1, B2 en B6, foliumzuur, natrium, kalium, calcium, fosfor, magnesium, ijzer, selenium en zink.

Deze kleine peulvruchten komen van oorsprong uit Azië en Zuid-Europa en het is dan ook niet zo vreemd dat ze veel worden gebruikt in de Turkse, Marokkaanse en Indiase keuken. Linzen zijn alleen gedroogd te koop en stonden heel lang bekend als voedsel voor de armen. Linzen werden zelfs voor onze jaartelling op grote schaal verbouwd. Het feit dat ze worden genoemd in het Oude Testament, getuigt hiervan.

Deze Turkse linzensoep is echt supereenvoudig om te maken en vooral heel smakelijk!

Ingrediënten

  • 250 gr rode linzen, afgespoeld
  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • Klein blikje tomatenpuree
  • 1 el bloem
  • 2 el boter
  • 1 tl pul biber (Turkse gemalen rode peper)
  • 1 tl gedroogde munt
  • 250 ml koud water
  • 750 ml hete bouillon (rund of kip)
  • Zout

Aan de slag!

  1. Laat een eetlepel boter smelten in een ruime pan. Fruit hierin op laag vuur de ui tot deze glazig is. Voeg de knoflook toe en fruit nog 30 seconden mee. Voeg de bloem toe en roer goed door tot de bloem iets kleurt. Voeg de tomatenpuree toe en bak ca. een minuut al roerend door om te ontzuren. Voeg de linzen toe en roer wederom alles goed door.
  2. Doe dan het koude water erbij en warm een paar minuten al roerend door. Voeg vervolgens de hete bouillon toe en breng het geheel aan de kook. Draai het vuur laag en laat de soep 45 minuten zachtjes koken.
  3. Neem 5 minuten voor het einde van de kooktijd van de soep een steelpannetje en laat hierin de overgebleven eetlepel boter smelten op laag vuur. Voeg de rode peper, munt en 2 theelepels zout toe en roer door.
  4. Schep de soep over in kommen of borden en druip met een lepel wat van het botermengsel over de soep.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*