Turkse şakşuka

Turkse şakşuka

Turkse şakşuka is een makkelijk te maken groentestoof die koud als mezze wordt gegeten. Maar voel je uiteraard vrij om het warm te eten als je dat lekkerder vindt. Je zou het zelfs als pastasaus kunnen gebruiken. De samenstelling van groenten kan per regio verschillen maar aubergine en tomaat zit er standaard altijd in. Ik voeg courgette en wortel toe. Vaak wordt ook paprika toegevoegd (maar dat eet ik niet) en soms ook aardappel. Misschien heb je wel eens iets soortgelijks voorbij zien komen met een gepocheerd eitje erin, maar dat is echt een ander gerecht. In het Midden-Oosten, zoals in Israël, bestaat ook shakshouka/shakshuka. Dit is een dikke, pittige tomatensaus met ui en specerijen. En in die saus worden dan eitjes gepocheerd. Vaak wordt dit als ontbijt gegeten. In Israël is het ook een populair avondmaal.

Ingrediënten

  • 1 courgette
  • 2 aubergines
  • 2 wortelen
  • 3 à 4 grote tomaten
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 4 el milde olijfolie
  • 1 tl paprikavlokken
  • Versgemalen zeezout en zwarte peper
  • Optioneel: peterselie, Turkse yoghurt, Turks brood
  • Materialen: braad- of hapjespan, schaal

Aan de slag!

  1. Ontvel de tomaten (kruislings velletje van kroontje naar kontje licht insnijden en de tomaten 30 seconden in kokend water dompelen) en snijd het vruchtvlees in stukjes. Snijd de courgette, aubergine en wortelen in blokjes. Snipper de ui en hak de knoflook fijn.
  2. Verhit de olie in een braad- of hapjespan en fruit de ui een paar minuten tot deze zacht en glazig is. Voeg de knoflook toe en fruit eventjes mee.
  3. Voeg de wortel toe en blijf al roerend bakken tot deze wat zachter is. Voeg daarna de aubergine toe en bak ook een paar minuten en vervolgens de courgette. Blijf ca. 5 minuten roerbakken tot alle groenten gaar zijn.
  4. Voeg dan de tomaat toe en bak nog even mee tot deze ook zacht is. Breng het geheel op smaak met paprikavlokken, zout en peper. Zet het vuur uit en roer nog 2 minuten door. Doe over in een schaal en laat afkoelen.
  5. Serveer eventueel met Turks brood en wat Turkse yoghurt ernaast en wat gehakte peterselie erop.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*