Tzatziki / Cacık

Tzatziki / Cacık

Tzatziki… wie heeft het niet gegeten? Deze heerlijk frisse yoghurtdip met komkommer, knoflook en dille wordt bij veel Griekse gerechten geserveerd. Vooral bij gyros is het populair. En natuurlijk is het heerlijk om met lekker vers knapperig brood te eten. Ook in Turkije, waar het cacık heet, is dit een enorm populaire mezze. Turken hebben dit meestal zelfs bij elke maaltijd wel op tafel staan. Een andere Turkse variant is haydari, waarin geen komkommer wordt gebruikt maar witte kaas en de dille wordt vervangen door (kruize)munt.

[ingredients title=”Ingrediënten”]

  • 1 komkommer, gewassen
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • 300 gr Griekse of Turkse yoghurt (Turkse is nog dikker)
  • 1 el verse dille, fijngehakt of 2 tl gedroogd
  • 1 tl witte wijnazijn
  • 1 el extra vergine olijfolie
  • Zout en versgemalen zwarte peper
  • Hulpmiddelen: rasp, zeef, kom eventueel een schone theedoek

[/ingredients]

[directions title=”Aan de slag!”]

  1. Halveer de komkommer in de lengte, verwijder met een lepeltje de zaden en rasp de helften grof.
  2. Doe in een zeef, bestrooi met zout, roer door en druk met de bolle kant van een soeplepel het vocht er heel goed uit. Laat daarna nog zo lang mogelijk uitlekken, eventueel nog een paar keer het vocht eruit drukken. Wil je hier niet op wachten, doe de komkommerrasp dan in een schone theedoek en knijp het vocht eruit. De komkommer wordt hierdoor wel een beetje ‘mushy‘.
  3. Roer in een kom de yoghurt, komkommer, knoflook, dille, olijfolie en witte wijnazijn door elkaar en breng op smaak met zout en versgemalen peper.
  4. Zet tot gebruik afgedekt in de koelkast. Hoe langer je de tzatziki laat staan, des te lekkerder hij wordt.

[/directions]

Advertentie

Geplaatst

in

,

door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *