Uien bhajis met raita als snack of bijgerecht

Uien bhajis met raita als snack of bijgerecht

In de supermarkt waar ik mijn dagelijkse boodschappen doe, hebben ze af een toe balen uien van 4 of 5 kilo als weekaanbieding en ik kan het dan niet laten om er één mee te nemen. Maar hoewel ik veel uien gebruik, gaat het voor mij alleen niet zo hard als wanneer je met een gezin bent. Dus dan moet je er iets voor verzinnen om ze sneller op te maken voordat ze de bijkeuken uit wandelen 😉 Nog niet zo lang geleden maakte ik gefrituurde uienringen en nu uien bhajis met raita. Lekker als snack maar ook als voorgerecht of bijgerecht bij bijvoorbeeld een curry.

Bhajis en raita

Bhajis zijn gefrituurde hapjes uit India die als streetfood snack, voorgerecht of bijgerecht worden gegeten. Ze zijn er in allerlei verschillende soorten en vormen. Deze van uien heten kanda bhajis, eigenlijk een soort uienkoekjes. Bhajis zijn buiten Zuid en West India ook bekend als pakora. Bhajis worden gemaakt met kikkererwtenmeel maar als je dat niet kunt vinden is gewone bloem ook goed. Kikkererwtenmeel kun je overigens ook gewoon zelf maken door droge kikkererwten fijn te malen. Hiervoor heb je wel een goede foodprocessor nodig want de kikkererwten schieten in eerste instantie als keiharde knikkers in het rond en daardoor kunnen er barsten ontstaan in de plastic bak. Tot slot de raita. Dit is een yoghurtdip met komkommer en munt, vergelijkbaar met de Griekse en Turkse tzatziki/cacık. Meer over bhajis lees je hier.

Ingrediënten

  • 2 grote uien
  • 1 grote groene peper
  • ½ tl kurkuma (koenjit)
  • ¼ tl chilipoeder
  • ½ tl gemalen komijn
  • ½ tl gemalen koriander
  • 100 gr kikkererwtenmeel (of gewone bloem)
  • ½ tl bakpoeder
  • Zout
  • Zonnebloemolie
  • Voor de raita:
  • ½ komkommer
  • 150 gr Griekse of Turkse yoghurt
  • Paar takjes verse munt
  • Zout en witte peper
  • Materialen: grove rasp, zeef, serveerkommetje

Aan de slag!

  1. Begin met de raita. Schil de komkommer, halveer in de lengte en schraap de zaadjes eruit. Rasp de komkommer in een zeef boven een kom, bestrooi met wat zout, schep om en laat goed uitlekken. Hak muntblaadjes fijn tot je ca. 2 eetlepels hebt. Meng in een serveerkommetje de yoghurt met de munt. Knijp de komkommerrasp goed uit en schep door de yoghurt. Breng op smaak met wat peper en zet tot gebruik in de koelkast.
  2. Snijd de uien in dunne halve ringen. Schep ze in een zeef om met wat zout en laat een half uurtje rusten uitlekken. De uien worden hierdoor zachter.
  3. Halveer de groene peper in de lengte en schraap de zaden en zaadlijsten eruit. Hak de peper heel fijn.
  4. Zeef boven een grote kom meel en bakpoeder en meng chilipoeder, kurkuma, komijn, korianderpoeder en een snufje zout erdoor.
  5. Dep de uien droog en schep ze met de fijngehakte peper door het meelmengsel. Roer nu zoveel water erdoor tot alle uien met een glad en samenhangend beslag bedekt zijn. Je hebt hiervoor ca. 100 ml water nodig.
  6. Verhit een laag olie van ca. 5 cm in een wok of braadpan. Steek er een houten lepel in. Zodra de olie belletjes om de lepel vormt, is het heet genoeg.
  7. Schep met een grote lepel een paar hoopjes van het uienmengsel, niet teveel tegelijk, in de olie en frituur de bhajis 3 tot 4 minuten tot ze krokant en goudbruin zijn. Halverwege een keer omdraaien. Laat uitlekken op keukenpapier en houd warm onder aluminiumfolie. Werk zo door tot alles op is. Besprenkel ze tot slot eventueel nog met wat zout.
  8. Serveer de bhajis met de raita.

 

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*