Uien met sumak

Uien met sumak

Dit gerechtje ken ik uit de Turkse keuken. Het wordt doorgaans geserveerd als bijgerecht bij vlees en vis. Ik maak dit bijvoorbeeld als ik köfte eet, maar ook voor een pita met falafel. Het is megasimpel, maar zo lekker. Vooral bij gegrild vlees! Het leent zich dan ook prima als bijgerecht bij een barbecue. De uien zijn gewoon rauw, maar omdat je ze een tijdje laat staan met zout, worden ze heel zacht en neemt het scherpe af. Bovendien heeft sumak ook als eigenschap dat het scherpte en geur van uien en knoflook in gerechten neutraliseert.

Sumak is een struik die gewoon in het wild groeit in bijvoorbeeld Turkije, Iran en op Sicilië. De vruchten aan de struik zijn kleine rode besjes die worden gedroogd en gemalen en als specerij worden gebruikt in De Turkse keuken, maar ook in verschillende Midden-Oosterse landen. De smaak is citrusachtig zonder dat het echt te zuur is en geeft daarom een frisse touch aan vele gerechten. Je kunt sumak zo over gerechten strooien, maar het specerij leent zich ook prima om mee te koken. Ook kun je er een melasse van maken al smaakmaker van stoofpotjes. In een gewone supermarkt zul je sumak niet snel vinden, maar in elke Turkse of Midden-Oosterse winkel is het gewoon verkrijgbaar. En online is het eveneens ruim te vinden.

Ingrediënten

  • 2 grote uien, gepeld
  • Sumak
  • Peterselie
  • Zout
  • Hulpmiddelen: kom, zeef, theedoek

Aan de slag!

  1. Snijd de uien in heel dunne halve ringen. Doe ze in een kom en bestrooi ruim met zout. Meng goed door en laat een half uur staan.
  2. Hak ondertussen wat peterselie fijn. Zorg dat je minstens een eetlepel hebt.
  3. Doe de uien in een zeef en spoel ze goed af met koud water. Druk ze in een schone theedoek goed droog.
  4. Meng de uien met de peterselie en een ruime hoeveelheid sumak.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*