Uien met tomatenblokjes en feta uit de oven

Uien met tomatenblokjes en feta uit de oven

Koken uit de voorraad! Uien hebben we altijd wel in huis en ik denk dat velen ook altijd wel blikken tomatenblokjes in de voorraadkast hebben staan. Ik in ieder geval wel want ik gebruik het best vaak. De smaak van bliktomaat is veel intenser dan van verse tomaat want die zijn doorgaans niet zongerijpt (tenzij je zelf tomaten in de tuin hebt en ze pas goed gerijpt plukt). Van uien heb ik momenteel zelfs een flinke voorraad. Ik kon een tijdje terug voor een prikkie een net van 5 kilo aanschaffen. En al gebruik ik echt vaak ui, 5 kilo is niet zomaar op en ik wil uiteraard ook weer niet de helft weer weggooien omdat ze zijn gaan uitlopen en rotten. Dus bedacht ik nu een keer een ovenschotel te maken met uien in de hoofdrol in plaats van als toevoeging, samen met tomatenblokjes en feta.

Een grappig detail: ik wilde panko gebruiken voor een knapperig korstje maar dat bleek ik niet meer in huis te hebben. Shame on me want als iets op is, vul ik het altijd gelijk aan. Maar blijkbaar was ik het even vergeten. Nou had ik uiteraard brood kunnen verkruimelen maar ik bedacht iets anders. Ik had nog een aangebroken zak naturel chips in huis dus heb ik dat gewoon gebruikt. Heerlijk krokant! Andere smaken zijn natuurlijk ook mogelijk en ik denk dat tortillachips ook prima werkt. Echte Griekse feta is overig duurder dan het broertje wat witte kaas wordt genoemd. Gebruik dat gerust voor een budgetversie van dit recept.

Wist je dit over uien?

Dat ui een bolgewas is, weet je wel. Maar weet je ook dat de ui tot de narcisfamilie behoort? Als je uien in de grond hebt en je rooit ze niet, dan krijgen ze ook prachtige bloemen (die vrij sterk naar ui ruiken). En al gebruiken wij ui als groente, eigenlijk is het gewoon een bloembol. Hier zie je ook het verband waarom men in WOII bloembollen at in de hongerwinter.

Uien nemen we voor lief want ze zijn niet weg te denken als smaakmaker in vele recepten. We staan er echter niet bij stil hoe gezond ze zijn, en dat zijn ze! Ze bevatten veel vitaminen, waaronder C, B6, B1, K, en H. Daarnaast ook grote hoeveelheden folinezuur (actieve vorm van foliumzuur), vezels, zwavel en flavonoïden, evenals belangrijke mineralen zoals chroom, magnesium, kalium, fosfor en calcium. Laat daarom ui zeker vaker de hoofdrol als groente spelen. Bijvoorbeeld een zalige uiensoep. Ze zijn ook heel geschikt om lekker te vullen. Dat ga ik gauw ook nog eens doen!

Ingrediënten

  • 6 uien
  • 2 blikken tomatenblokjes
  • 125 gr feta of witte kaas
  • 4 teentjes knoflook (meer mag natuurlijk ook)
  • 2 tl gedroogde Provençaalse of Italiaanse kruiden
  • 85 gr naturel chips
  • 1 tl bruine suiker
  • 2 el milde olijfolie
  • Versgemalen zeezout en zwarte peper
  • Materialen: grote kookpan, stoommandje of vergiet, hapjespan, ovenschaal

Aan de slag!

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden met luchtcirculatie of 220 zonder.
  2. Breng een grote pan met een bodem water aan de kook. Pel de uien, snijd het kontje er niet af en halveer ze in de lengte. Leg ze in een stoommandje of een vergiet en zet op de pan (met een vergiet deze afdekken met het deksel van de pan). Stoom de uien ca. 20 minuten tot ze zacht zijn.
  3. Snijd ondertussen de knoflook in plakjes. Verhit de olie op matig vuur in een hapjespan en bak de knoflook 1 minuut. Laat niet te bruin worden want dan wordt het bitter. Voeg de tomatenblokjes, suiker, kruiden en een half blik water toe en laat ca. 10 minuten zachtjes pruttelen tot de saus is ingedikt. Breng op smaak met zout en peper.
  4. Leg de uien met de snijkanten naar beneden in de saus en laat het geheel nog 5 minuten pruttelen.
  5. Schep de uien met een schuimspaan over in een ovenschaal en schenk de rest van de saus erover.
  6. Doe de chips in een zak en verkruimel. Verdeel over de uien en verbrokkel de feta erover. Zet de schaal 15 tot 20 minuten in het midden van de oven tot het bubbelt en de kaas goudbruin is.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*