Hoe lekker is een Italiaanse borrelplank! Antipasti betekent letterlijk ‘voor de maaltijd’ en dat zegt al genoeg! Een vrij lichte schotel van eenvoudige aperitiefhapjes die traditioneel voor de avondmaaltijd worden geserveerd. Dit varieert van heel eenvoudig met wat kaas, vleeswaren en olijven en soms ook noten, tot heel uitgebreid met een keur aan diverse tongstrelende lekkernijen om je voor te bereiden op wat nog meer op tafel gaat komen.
In Italië volgt op de antipasti meestal ook nog een serieus voorgerecht, maar ik persoonlijk vind uitgebreide antipasti al een voorgerecht op zich. Gewoon heerlijk als je met gasten einde middag al gaat borrelen voordat je met z’n allen aan tafel gaat voor een Italiaans diner, maar ook om ’s avonds bij een gezellige borrel te serveren. Echte regels bestaan er niet voor wat je serveert, als het maar wel bestaat uit echte Italiaanse smaken en ingrediënten. Wat je op de foto ziet (lijstje hieronder) is wat ik pas geleden een keer heb samengesteld en gemaakt als voorbeeld. Dit is ruim voldoende voor zes personen. Voel je uiteraard vrij om naar eigen smaak te variëren. Meer antipasti recepten vind je op deze pagina.
[ingredients title=”Op de foto”]
- Focaccia met rozemarijn en zeezout (recept)
- Gemarineerde artisjokharten (recept)
- Gemarineerde, gegrilde courgette (recept)
- Mini mozzarella (20 stuks) besprenkeld met zeer goede extra vergine olijfolie en fijngesneden basilicum
- Semi zongedroogde tomaatjes
- Gemarineerde olijven met knoflook
- 80 gr flinterdun gesneden truffelsalami (heel worstje te bestellen bij Foodelicious)
- 80 gr plakjes salame milano
- 80 gr in stukjes gescheurde Parmaham
- 50 gr in stukjes gescheurde pancetta
- 50 gr flinterdun geschaafde Parmezaan
- 50 gr verbrokkelde Pecorino met truffel (te bestellen bij Foodelicious)
- Om brood te dippen: zeer goede extra vergine olijfolie, extra vergine olijfolie met Italiaanse kruiden, fleur de sel
[/ingredients]
Geef een reactie