Umami spruitjes, bloemkoolrijst en gehakt roerbak (Keto)

Umami spruitjes, bloemkoolrijst en gehakt roerbak (Keto)

“Ik lust geen spruitjes!” is een veelgehoorde opmerking, vooral onder kinderen. Ik moest er vroeger ook niets van hebben maar inmiddels heb ik ze leren eten en zet ik ze elke winter wel een paar keer op het menu. Alleen doe ik ze nooit koken maar andere bereidingen, zoals bakken of roosteren. Deze keer heb ik er een heerlijke roerbak met gehakt en bloemkoolrijst van gemaakt, umami door het gebruik van sojasaus en vissaus. Ik had heel kleine spruitjes en deze gehalveerd. Een andere optie, vooral voor kinderen, is door ze grof te malen in de keukenmachine zodat de vorm niet meer herkenbaar is. Zo heb je samen met de bloemkoolrijst heel veel verstopte groenten!

Dit gerecht is overigens koolhydraatarm en Keto friendly. Je kant echter ook de bloemkoolrijst vervangen door gekookte rijst als je niet op koolhydraten let. Ga dan uit van ca. 150 gram ongekookte (zilvervlies)rijst. Het lekkerst is als de rijst al een dag eerder is gekookt, zoals ook voor nasi.

Spruitjes

Hoewel wij denken dat spruiten typisch Nederlands en Belgisch zijn (je kent de term Brusselse spruitjes vast wel), komen ze oorspronkelijk uit het Middellandse Zeegebied waar ze al duizenden jaren geleden werden geteeld. Ergens gedurende of na de Middeleeuwen begon de teelt ook in Noord-Europa. Volgens sommigen was dit al in de 5e eeuw, maar volgens anderen zijn spruiten pas in de 13e eeuw of nog later in de omgeving van Brussel terecht gekomen en vandaaruit in ons land. Spruiten zijn een bron aan vitamine C. Zelfs meer dan sinaasappels! 100 gram rauwe spruitjes bevat 150 mg vitamine C, terwijl sinaasappel 51 mg vitamine C per 100 gr bevat. Daarnaast zijn ze rijk aan B-vitaminen, foliumzuur, magnesium, kalium en vezels.

Ingrediënten

 • 500 g spruitjes
 • 600 gr gemengd gehakt
 • 400 gr bloemkoolrijst
 • 2 el sojasaus
 • 1 el vissaus
 • 1 el Worcestershiresaus
 • 1 el gehakte koriander of peterselie
 • Chilivlokken
 • 2 el neutrale olie
 • Versgemalen peper
 • Materialen: wok of hapjespan, optioneel: keukenmachine

Aan de slag!

 1. Maak de spruitjes schoon en  halveer ze of maal ze grof in een keukenmachine.
 2. Verhit de olie in een wok of hapjespan en roerbak de spruitjes enkele minuten. Voeg het gehakt toe en bak rul en bruin. Doe dan de bloemkoolrijst erbij en roerbak een paar minuten mee. Als je gemalen spruitjes gebruikt, dan kun je die na het rul bakken van het gehakt samen met de bloemkoolrijst toevoegen.
 3. Voeg de sojasaus, vissaus en Worcestershiresaus toe en laat ca. 10 minuten al omscheppend zachtjes bakken. Breng op smaak met peper.
 4. Garneer de roerbak met chilivlokken en koriander of peterselie.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*