Varkenslapjes in prei-peper-roomsaus

Varkenslapjes in prei-peper-roomsaus

Varkensvlees is wat mij betreft onterecht een ondergewaardeerd product. Het is juist heel veelzijdig, als je het maar goed weet te bereiden. Tuurlijk moet je niet elke dag speklapjes of schouderkarbonades eten, dat is echt te vet voor dagelijkse consumptie. Maar andere vleessoorten hebben ook vette delen en zo heeft ook het varken magere delen. Zo zijn bijvoorbeeld varkenslapjes, hamlapjes, fricandeau en varkenshaas totaal niet vet. Je moet alleen de garingstijd goed in de gaten houden zodat het vlees niet te droog wordt. En puistjes krijg je echt niet van af en toe een stukje varkensvlees. Dit komt hooguit voor als je echt allergisch bent voor varkensvlees.

Maar goed, dat gezegd hebbende… Dit recept heb ik overgenomen van mijn moeder. Maar waar zij kiest voor een kant-en-klaar zakje peperroomsaus, ga ik voor de meer verse variant van room en groene peperkorrels.

Ingrediënten

  • 4 varkensfiletlapjes, op kamertemperatuur
  • 300 gr prei, heel fijn gesneden
  • 250 ml kook- of slagroom
  • Groene peperkorrels, vers of uit een potjes op vocht
  • 25 gr boter
  • Zout en versgemalen zwarte peper
  • Materialen: hapjespan met deksel

Aan de slag!

  1. Wrijf het vlees in met zout en peper.
  2. Verhit de boter in een hapjespan en bak hierin op middelhoog vuur het vlees aan beide kanten snel bruin en net aan gaar. Haal het vlees uit de pan en leg op een bord.
  3. Doe de prei in de pan en bak op laag vuur tot de prei zacht is. Voeg de slagroom en de peperkorrels toe en laat een eventjes zachtjes doorkoken.
  4. Doe het vlees terug in de pan en laat nog 10 minuten zachtjes pruttelen met het deksel op de pan.
  5. Breng de roomsaus nog wat op smaak met zout en ruim gemalen peper.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*