Vegetarische bladerdeegrol met aardappel, kaas en uien

Vegetarische bladerdeegrol met aardappel, kaas en uien

Het laatste kerstrecept wat ik post voor dit jaar. Als is dit natuurlijk ook het hele jaar door lekker. Deze bladerdeegrol met aardappel, kaas en in port gekaramelliseerde rode uien is een vegetarische variatie op ‘beef wellington’ maar dan versimpeld zonder de duxelles. Voor vegetariërs kun je dit gebruiken als vleesvervanger maar het is ook leuk als bijgerecht vanwege de aardappel erin.

Bladerdeegrol wellington

Beef wellington is een stuk ossenhaas met een laag paté (klassiek ganzenleverpaté) en duxelles en dan gewikkeld in rauwe ham of spek en bladerdeeg. Soms wordt er ook nog een dun pannenkoekje omheen gewikkeld om te voorkomen dat het bladerdeeg slap en klef wordt. Na het bakken wordt het in plakken gesneden. Duxelles is een mengsel van fijngesneden paddenstoelen, sjalot en kruiden. Als je wilt, kun je dat uiteraard toevoegen aan deze bladerdeegrol. Zie onderaan hoe je een duxelles maakt.

Ingrediënten

  • 1 rol koelvers bladerdeeg
  • 600 gr aardappel
  • 300 gr belegen kaas aan één stuk
  • Bosje bosuitjes
  • Cayennepeper
  • 1 ei
  • Voor de gekaramelliseerde uien:
  • 4 rode uien
  • 50 gr boter
  • 2 el balsamicoazijn
  • ½ el bruine suiker
  • Scheutje rode port of rode wijn
  • Materialen: kookpan, bakpapier, rasp, koekenpan, kommetje, bakkwastje

Aan de slag!

  1. Schil de aardappels en snijd ze in kleine blokjes. Kook ze in gezouten water beetgaar. Giet af, stamp ze grof (het mag nog stukjes hebben) en laat afkoelen.
  2. Verwarm de oven voor op 220 graden of 200 hete lucht en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  3. Rasp 200 gram van de kaas en snijd de rest in kleine blokjes. Snijd de bosuitjes in dunne ringetjes en de rode uien in dunne halve ringen.
  4. Smelt voor de gekaramelliseerde rode uien de boter in een koekenpan en fruit de uien op matig vuur tot ze glazig zijn. Laat ze niet bruin worden. Voeg de balsamicoazijn, bruine suiker en een scheutje port of wijn toe en laat de uien op laag vuur 30 tot 40 minuten karamelliseren. Schep regelmatig om.
  5. Klop het ei met een scheutje koud water los in een kommetje en leg het bladerdeeg op de bakplaat. Bestrijk het deeg licht met wat ei.
  6. Meng de kaas en bosui door de aardappel en breng op smaak met cayennepeper. Verdeel het mengsel over het midden van het deeg maar laat daarbij 2 cm aan de korte kanten vrij. Druk het mengsel een beetje aan, vouw de lange kanten eroverheen en vouw de zijkanten dicht. Druk de naad aan en rol om met de naad naar beneden. Prik de bovenkant met de punt van een mesje een paar keer in. Hierdoor kan stoom ontsnappen. Bestrijk de bladerdeegrol met ei.
  7. Bak de bladerdeegrol ca. 30 minuten in het midden van de oven goudbruin. Laat voor het aansnijden een beetje afkoelen. Serveer met de gekaramelliseerde rode uien.

Ingrediënten duxelles

  • 500 gr paddenstoelen (naar wens)
  • 2 sjalotjes
  • 2 teentjes knoflook
  • Paar takjes verse peterselie
  • 2 à 3 takjes tijm, blaadjes gerist
  • Scheut droge witte wijn of sherry
  • Klont boter
  • Versgemalen zeezout en zwarte peper
  • Materialen: foodprocessor, koekenpan

Aan de slag!

  1. Snipper de sjalotjes en knoflook en snijd de paddenstoelen grof. Scheur takjes peterselie. Mag gewoon met steeltjes maar verwijder wel heel dikke, grove steeltjes. Doe alles in een foodprocessor en maal met de pulse-stand tot het de textuur van grof broodkruim heeft.
  2. Smelt boter in een koekenpan, voeg de duxelles met de tijm toe en breng op smaak met zout en peper. Roerbak tot het mengsel heel zacht is en bijna een soort pasta is. Voeg wijn of sherry toe en laat zachtjes droogkoken.
  3. Verwerken in deze bladerdeegrol: bij stap 6 in het recept, eerst de helft van de duxelles op het bladerdeeg verdelen, dan het aardappelmengsel en daarop de andere helft van de duxelles. Vorm de duxelles nog een beetje om het aardappelmengsel heen voordat je het bladerdeeg oprolt.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*