Vegetarische curry met aubergine en tomaat

Vegetarische curry met aubergine en tomaat

Zo maak ik echt zelden een curry, zo ineens de tweede binnen een week. Maar was dan ook op speciaal verzoek. De vorige was meer Thai geïnspireerd, deze vegetarische/vegan curry met aubergine, tomaat, ui, kokosmelk en specerijen meer Indiaas. Basmatirijst erbij en je hebt een heerlijke maaltijd!

Curry

Er zijn veel soorten curry’s. In traditionele keukens is de selectie van kruiden en specerijen voor elke curry een kwestie van nationale of regionale culturele tradities, religieuze gebruiken en de voorkeur van de kok. De gerechten hebben meestal namen die verwijzen naar hun ingrediënten, kruiden en kookmethoden. Buiten het Indiase subcontinent is een curry een gerecht uit Zuidoost-Azië waarbij gebruik gemaakt wordt van kokosmelk of kruidenpasta’s, die vaak met rijst worden gegeten. Een curry kan vis, vlees, gevogelte of schaaldieren bevatten, alleen of in combinatie met groenten. Anderen zijn weer vegetarisch, vooral in India. Droge curry’s worden gekookt met kleine hoeveelheden vloeistof, wat verdampt, waardoor de andere ingrediënten bedekt blijven met het kruidenmengsel. Natte curry’s bevatten aanzienlijke hoeveelheden saus op basis van bouillon, kokosroom of kokosmelk, room of yoghurt of peulvruchtenpuree, gesauteerde uien of tomatenpuree.

[ingredients title=”Ingrediënten”]

  • 2 aubergines
  • Blik (400 gr) tomatenblokjes
  • 400 ml kokosmelk
  • 2 uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 rode chilipeper
  • ½ bakje koriander
  • 1 tl garam masala
  • 1 tl koenjit (kurkuma)
  • 1 tl ketoembar (gemalen koriander)
  • 4 el zonnebloemolie
  • Versgemalen zeezout en zwarte peper
  • Materialen: wok of hapjespan

[/ingredients]

[directions title=”Aan de slag!”]

  1. Snijd de aubergine in blokjes. Verhit 3 eetlepels olie in een wok of hapjespan en bak de aubergine met wat zout en peper al omscheppend ca. 10 minuten. Schep uit de pan.
  2. Snipper ondertussen de ui, knoflook en chilipeper. Peper naar wens met of zonder zaden en zaadlijsten.
  3. Verhit de resterende lepel olie en fruit de ui met de chilipeper tot de ui zacht is, ca. 5 minuten. Voeg de knoflook en specerijen toe en bak even mee tot de specerijen gaan geuren.
  4. Doe de aubergine, kokosmelk en tomatenblokjes erbij en roer het geheel goed door. Laat 20 tot 25 minuten zachtjes pruttelen tot de curry begint in te dikken. Tussendoor een paar keer omscheppen. Proef of het nog wat zout en peper nodig heeft.
  5. Hak ondertussen de koriander fijn. Roer vlak voor serveren het grootste deel hiervan door de curry en gebruik de rest als garnering. Serveer de curry met rijst.

[/directions]

Advertentie

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *