Vegetarische of vegan hachee van tempeh of tofu

Vegetarische of vegan hachee van tempeh of tofu

De tijd van heerlijk zacht stoofvlees is weer aangebroken! Hachee vind ik echt heerlijk alleen eet ik het weer niet graag zoals het in veel huishoudens op tafel komt: met rode kool met appel. Ik hou gewoon echt niet van fruit in warm eten. Overigens heb ik wel een recept voor de liefhebbers. Vandaag eet ik mijn hachee met een gratin, maar vandaag is mijn hachee ook een beetje anders want ik heb om vegetariërs en veganisten tegemoet te komen een vegetarische of vegan versie met tempeh! Tofu kan overigens ook.

Vegetarische of vegan hachee

Ik heb nu tempeh gebruikt omdat ik dat lekkerder vind dan tofu maar ik denk wel dat tofu nog zachter wordt omdat dit al zachter is dan tempeh. Verder heb ik de hachee precies zo gemaakt zoals ik het met vlees maak maar met een kleine aanpassing. Normaal gebruik ik runderbouillon, gewoon van een blokje, maar nu heb ik ouderwetse maggiblokjes gebruikt. Deze zijn in principe plantaardig al bevat de verpakking wel een waarschuwing dat het mogelijk sporen van melk of ei kan bevatten omdat dit ook in de fabriek wordt verwerkt. Als je vegan eet en twijfelt, kijk dan op verpakkingen van bijvoorbeeld groentebouillon. Hier vind je ook een beknopt lijstje van veilig en mogelijk niet veilig. Een andere optie is een eetlepel rode miso. Verder heb ik nog ketjap toegevoegd voor een meer bruine kleur. Tot slot de boter. Als je in mijn recepten boter ziet, dan bedoel ik altijd echte boter, beter bekend als roomboter. Ben je veganistisch, vervang dit dan door plantaardige boter.

Je begrijpt uiteraard dat het eindresultaat er niet hetzelfde uitziet als echte hachee want tempeh en tofu zijn nou eenmaal wit en worden nooit zo bruin en zacht als vlees. Maar hoe langer je het laat stoven, hoe meer kleur het zal opnemen. En laat het desnoods gerust een nachtje staan want dan zie je dat tempeh of tofu bruiner en nog zachter is geworden.

Ik eet best regelmatig vegetarisch maar zeg wel eerlijk dat ik dit voor mezelf niet snel nog eens ga maken. Niet dat ik het niet lekker vind want het smaakt wel gewoon heerlijk naar hachee. Maar het mondgevoel, de textuur, is gewoon anders dan met vlees. Ik mis hierin echt het boterzachte en uit elkaar vallende rundvlees een ook een beetje de smaak daarvan. Maar nogmaals, het smaakt vrijwel hetzelfde en ik hoop dat ik vegetariërs en veganisten hiermee een fijn alternatief heb gegeven!

Ingrediënten

 • 400 gr tempeh of tofu
 • 2 uien
 • 2 maggiblokjes
 • 1½ el rode wijnazijn
 • 3 kruidnagels
 • 1 laurierblaadje
 • ¼ el bruine suiker
 • 1 el ketjap
 • 1 el bloem
 • 125 gr boter
 • Zout en versgemalen zwarte peper
 • Materialen: braadpan, sudderplaatje

Aan de slag!

 1. Snijd de tempeh of tofu in blokjes en de ui in dunne halve ringen.
 2. Verhit 100 gr boter in een braadpan en bak hierin tempeh of tofu met zout en peper op hoog vuur rondom bruin. Schep op een bord.
 3. Doe de rest van de boter in de pan (tempeh en tofu zuigen de boter heel erg op) en laat de uien op matig vuur in ca. 5 minuten zacht en glazig worden. Voeg de bloem toe en bak al roerend 2 minuten mee.
 4. Doe tempeh of tofu terug in de pan en voeg azijn, kruidnagel, laurier, verkruimelde maggiblokjes en suiker toe en zoveel water tot alles net onder staat. Roer goed door tot er geen klontjes bloem meer zijn. Breng aan de kook en draai het vuur dan weer laag.
 5. Laat de hachee op laag vuur met het deksel op de pan en op een sudderplaatje stoven tot het goed zacht is. Als jij vindt dat het zacht genoeg is maar de saus/jus nog te nat, laat dan nog even pruttelen met het deksel goed schuin op de pan zodat er wat vocht uit de pan kan verdampen. Ik heb de tempeh hachee 2 uur laten stoven en vervolgens nog een nacht laten staan.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*