
Venkel, asperges, prei, avocado en garnalen salade (Keto)
Ik begin het steeds lastiger te vinden om Keto lunchsalades te bedenken voor mijn lief. Elke keer een bak gemengd sla met tomaat, komkommer, bleekselderij en/of adere rauwkost en iets van een (vette) proteïne met een dressing is natuurlijk heel makkelijk maar wordt voor hem uiteindelijk ook saai. Vooral omdat hij dat zelf ook zo doet en ik heb gemerkt dat hij weer steeds meer begint te snaaien. Dus moet ik op de dagen dat hij bij mij is zo creatief mogelijk zijn voor zoveel mogelijk afwisseling. Deze salade met venkel, groene asperges, prei, avocado en garnalen met een sinaasappeldressing is hem gelukkig zeer goed bevallen!
Venkel
Venkel heeft een anijsachtige, ietwat zoete, maar toch pittige smaak en ik hou ervan. De knol is jaarrond verkrijgbaar; van juni tot en met oktober doorgaans van Nederlandse teelt. Venkel combineert vooral goed met vis, kaas en citrusvruchten. In dit geval een dressing met sinaasappel. Het loof, wat lijkt op dille, kun je heel goed gebruiken als garnering bij recepten met venkel. Als je venkel koopt, zit het loof er niet altijd aan maar vaak wel. Meer over venkel lees je hier.
Overigens is fruit ook een no-go binnen het keto dieet, met uitzondering van een beperkte hoeveelheid rood fruit. Dit omdat fruit ook suikers bevat al zijn het natuurlijke fruitsuikers. Maar suikers in welke vorm dan ook betekent koolhydraten. Bij het keto dieet gaat het erom dat als je geen koolhydraten meer binnen krijgt, je lichaam vetreserves moet aanbreken voor de nodige energie. Normaal haal je die energie uit koolhydraten. Anyway, toch heb ik een sinaasappeldressing gemaakt omdat dit nou eenmaal lekker combineert met venkel. Wat ik overigens niet snap is waarom je zoveel vet mag binnen dit dieet (70 tot 80 procent). Als je vetreserves moet afbreken, waarom dan extra toevoegen? Want dat is wat ik heb gezien toen ik mij in dieet verdiepte 🤔
Ingrediënten
- ½ venkel
- 200 gr groene asperges
- 1 kleine prei
- 1 avocado
- 200 gr gekookte cocktail garnalen
- ½ tl knoflookpoeder
- Het loof van de venkel of 1 tl venkelzaad ter garnering
- 1 el neutrale olijfolie
- Voor de dressing:
- 1 sinaasappel, schoongeboend
- 1 tl mosterd
- 1 tl gedroogde tijm
- ½ el rode wijn azijn of balsamico
- 2 el extra vergine olijfolie
- Versgemalen zeezout en zwarte peper
- Materialen: schaaf/mandoline, koekenpan. rasp, kom
Aan de slag!
- Halveer de prei in de lengte. Snijd met een klein stukje van het frisse groen in dunne halve ringen. Snijd de asperges in stukjes van ca. 3 cm. De venkel moet in de lengte gehalveerd zijn. Schaaf een helft flinterdun met een mandoline.
- Verhit een lepel neutrale olijfolie in een koekenpan en bak de prei tot het wat geslonken en licht begint te kleuren Voeg de asperges met knoflookpoeder en wat zout en peper toe en bak nog even mee. Neem de pan van het vuur en laat afkoelen.
- Snijd de avocado in plakjes. Rasp de schil van de sinaasappel en pers ‘m uit. Klop in een kom een dressing van sap, rasp, mosterd, tijm, azijn en extra vergine olijfolie en breng op smaak met zout en peper.
- Meng prei, asperges, venkel, avocado en garnalen door de dressing. Verdeel over borden of kommen en garneer met het loof van de venkel of venkelzaad.