Verse croissants

Verse croissants

Oké, zelf croissants maken is geen makkie, dat geef ik toe. Rocket science is het ook weer niet, maar het vergt tijd, en geduld… Ik heb het ook nog maar enkele keren gedaan in mijn leven en de eerste keer was zeker niet helemaal hoe het moest zijn. Maar hey, zoals voor veel dingen geldt: oefening baart kunst! Als je het leuk vindt om te bakken, probeer het gewoon eens. Gewoon lekker op een zaterdagavond en zondagmiddag (yup, je hebt twee dagen nodig) als je verder toch niets te doen hebt. Als ze dan uit de oven komen en goed gelukt zijn, en je eet ze nog een beetje warm, dan proef je waar je al die moeite voor gedaan hebt!

Ingrediënten

 • 500 gr bloem + extra om te bestuiven
 • 14 gr droge gist
 • 300 gr ongezouten echte boter, op kamertemperatuur
 • 50 gr suiker
 • 1½ tl zout
 • 1 ei, losgeklopt met een klein beetje water
 • 300 ml koud water
 • Zonnebloemolie
 • Hulpmiddelen: maatbeker, kom, vershoudfolie, bakpapier, deegroller, kwastje

Aan de slag!

 1. Roer in een maatbeker de suiker en gist door het water. Laat even staan.
 2. Doe de bloem in een kom, maak een kuil in het midden en strooi het zout langs de rand. Giet het water in de kuil en meng vanuit het midden de bloem erdoor tot een samenhangend deeg.
 3. Bestuif een schoon werkvlak met wat bloem en stort het deeg erop. Kneed het deeg 10 minuten tot het soepel en elastisch is. Maak een bal van het deeg, vet een schone kom licht met wat olie in en leg het deeg in de kom. Dek af met vershoudfolie en zet de kom minstens 2 uur in de koelkast.
 4. Leg de boter tussen 2 vellen bakpapier, sla het platter met een deegroller en rol de boter uit tot een rechthoek van 20 x 15 cm. Leg in de koelkast.
 5. Bestuif een schoon werkvlak met wat bloem en stort het deeg erop. Rol het deeg uit tot een rechthoek van 40 x 20 cm.
 6. Leg de boterlap in het midden van de deeglap. Vouw een lange kant van het deeg tot het midden van de boter. Doe dit ook met de andere lange kant. De randen van het deeg moeten elkaar op het midden van de boter raken. Vouw het deeg met de korte kanten naar elkaar dubbel. Verpak in huishoudfolie en leg een half uur in de koelkast.
 7. Herhaal het uitrollen, vouwen en koelen tweemaal op dezelfde manier. Verpak het deeg in vershoudfolie en laat een nacht in de koelkast rusten.
 8. Bestuif een schoon werkvlak met wat bloem en rol het deeg uit tot een lap van 60 x 30 cm. Snijd de randen met een scherp mes netjes bij.
 9. Snijd het deeg in de lengte doormidden zodat je 2 lange stoken hebt. Snijd elke strook in 6 of 7 gelijke driehoeken met 2 gelijke zijden. Rek de driehoeken iets groter.
 10. Rol elke driehoek vanaf de korte kant losjes op zonder er druk op uit te oefenen. Zorg dat het uiterste puntje onderop komt te liggen. Buig de uiteinden iets naar binnen en leg de croissants op 2 bakplaten met bakpapier. Bedek ze met olie ingevette vershoudfolie en laat ca. 2 uur rijzen of totdat het volume verdubbeld is.
 11. Verwarm de oven voor op 180 graden. Bestrijk de croissants met het losgeklopte ei en bak ze 15 tot 18 minuten tot ze mooi gerezen en goudbruin zijn. Laat ze afkoelen op een rooster.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*