Verse mayonaise

Verse mayonaise

Amerikanen en Engelsen vinden het raar dat wij mayonaise bij onze patat eten, zij eten hun frites meestal met ketchup. Maar voor Nederlanders en Vlamingen zijn frites en mayo onlosmakelijk met elkaar verbonden. En mayonaise is uiteraard bij nog heel veel meer lekker, ook als onderdeel van koude sauzen en dressings. Zelfgemaakte mayonaise is natuurlijk het allerlekkerst. Niet supergemakkelijk, want het kan snel schiften als je te snel gaat met olie toevoegen, maar heel moeilijk is het nou ook weer niet. Gewoon proberen en als het niet meteen lukt, opnieuw beginnen! Uiteindelijk krijg je de slag wel te pakken!

Je kunt verse mayonaise ongeveer 3 dagen in de koelkast bewaren. Je leest op internet ook wel dat het tot een week kan, maar ik raad dat niet aan omdat je rauw ei gebruikt en het bij bereiding en gebruik toch wordt blootgesteld aan bacteriën.

Ingrediënten

 • 2 eidooiers (eieren moeten heel vers zijn!)
 • ± 300 ml zonnebloemolie of neutrale olijfolie (geen extra vergine!)
 • 2 el witte wijnazijn
 • 1 tl Dijon mosterd
 • Zout en witte peper
 • Hulmiddelen: glazen of metalen kom, garde, maatbeker voor de olie

Aan de slag!

 1. Alle ingrediënten moeten op kamertemperatuur zijn, ook de eidooiers.
 2. Meng in de kom de eidooiers met een mespuntje zout, wat peper en de mosterd en klop met een garde tot een glad geheel.
 3. Klop de azijn erdoor en giet vervolgens al kloppend de olie bij het mengsel. Eerst druppelsgewijs en vervolgens, als het wat dikker wordt, heel langzaam in een heel dun straaltje. Giet nooit de olie er in één keer bij, want dan gaat de mayonaise schiften. Het zal dan niet meer dik worden, hoe hard je ook klopt.
 4. Stop met de olie bijgieten wanneer de mayonaise dik genoeg is.
 5. Bewaar de mayonaise tot gebruik afgedekt in de koelkast.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*