Vitello tonnato hamburgers (BBQ)

Vitello tonnato hamburgers (BBQ)

Een Italiaanse klassieker maar dan in een ander jasje zijn deze vitello tonnato hamburgers. En al was het op het moment dat ik deze maakte niet heel echt denderend goed weer, toch heb ik ze op de barbecue gegrild. Helaas is het in mijn appartementencomplex niet toegestaan om op houtskool of gas te grillen, dus moet ik het doen met een elektrische barbecue. Iets minder lekker dan op houtskool maar alsnog prima te doen. En je kan ze natuurlijk ook gewoon in een grillpan bereiden.

Vitello tonnato

Vitello tonnato is eigenlijk een voorgerecht van dungesneden, gegaarde kalfsfricandeau met tonijnmayonaise en kappertjes. In het geval van deze hamburger is de burger gemaakt van kalfsgehakt met daarop ook de tonijnmayonaise als saus. En de saus dan weer in een eenvoudigere versie dan de originele versie, waarbij je de basismayonaise ook zelf maakt. In dit geval heb ik gewoon gekozen voor kant-en-klare mayo.

Ingrediënten

  • 4 hamburgerbroodjes
  • 600 gr kalfsgehakt
  • 1 blikje (160 gr) tonijn op olie
  • 2 el kappertjes + extra ter garnering
  • 2 ansjovisfilets
  • 3 el mayonaise
  • ½ kleine rode ui
  • 2 tomaten
  • Kropsla of ijsbergsla
  • Versgemalen zeezout en zwarte peper
  • Materialen: barbecue of grillpan, maatbeker, staafmixer, optioneel: hamburgerpers

Aan de slag!

  1. Laat de tonijn uitlekken. Snijd de ui in dunne ringen en de tomaten in plakjes. Kruid het gehakt met peper en zout en vorm er 4 gelijke hamburgers van, eventueel met behulp van een hamburgerpers. Snijd de broodjes door en bestrijk de snijvlakken met met wat mayonaise.
  2. Doe de tonijn met 2 eetlepels mayonaise, 2 eetlepels kappertjes en de ansjovis in een maatbeker en pureer met een staafmixer tot een gladde saus.
  3. Verhit grillpan of barbecue. Toast eerst de broodjes op de snijkanten. Grill vervolgens de hamburgers ca. 5 minuten per kant tot het mooie grillstrepen heeft. Als je niet van rosé vlees houdt, dan iets langer per kant.
  4. Beleg ondertussen de onderste helften van de broodjes met sla, tomaat en merendeel van de ui. Leg er een hamburger op en schep de tonijnsaus erop. Garneer met nog wat ui en kappertjes en dek af met de bovenste helften van de broodjes.
  5. Serveer de vitello tonnato hamburgers eventueel met friet of aardappelwedges.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*