Vlaams stoofvlees met friet en Belgische mayonaise

Vlaams stoofvlees met friet en Belgische mayonaise

Hier had ik al heel lang zin in! Vlaams stoofvlees met dikke friet én Belgische mayonaise. Stoofvlees met friet is typisch Limburgs (zoervleis) en Vlaams. De Limburgse variant is echter met ontbijtkoek en daar hou ik niet van. In de Vlaamse variant gaat donker bier en bruine boterhammen besmeerd met mosterd, wat veel meer in mijn straatje ligt! Ik weet niet of het met Vlaams stoofvlees ook zo is of was, maar zoervleis wordt van origine met paardenvlees gemaakt en dat eet ik al helemaal niet. Dit stoofvlees heeft wat weg van hachee maar is toch weer een beetje anders.

Friet en mayonaise bij het stoofvlees

Friet maak ik altijd zelf maar om het jezelf makkelijker te maken kun je uiteraard ook gewoon friet in de supermarkt kopen. Mijn favoriete manier van friet maken is die volgens de methode van de Britse topchef Heston Blumenthal. Dat kost veel tijd maar geloof me, het is zó de moeite waard! Zie onderaan dit recept ook nog andere manieren om zelf friet te maken. Verder heb ik hierbij ook Belgische mayonaise gemaakt (iets zuurder dan wij gewend zijn). Ook dit kun je gewoon kopen echter zelf gemaakte mayonaise is veel lekkerder. Omdat dit toch allemaal al tijd kost, is het voor mij geen moeite om ook nog mayo te maken tussendoor.

Ingrediënten

  • Voor het stoofvlees:
  • 1 kg runderlappen (riblappen), op kamertemperatuur
  • 2 grote uien
  • 2 flesjes donker bier
  • 2 laurierblaadjes
  • Paar takjes tijm
  • Paar takjes peterselie
  • 1 takje rozemarijn
  • 2 kruidnagels
  • 2 el appelstroop
  • 2 bruine boterhammen
  • 2 el mosterd
  • 1½ el witte azijn
  • 50 gr boter
  • Versgemalen zeezout en zwarte peper
  • Voor de friet:
  • 1 kg kruimige aardappels of kant-en-klaar
  • Voor de mayonaise:
  • 4 eieren, alleen de dooiers
  • 1 el witte azijn
  • 1 el citroensap
  • 1 el mosterd
  • 400 ml zonnebloemolie
  • Zout en witte peper
  • Materialen: keukentouw, braadpan, sudderplaatje, koekenpan; glazen of metalen kom, garde

Aan de slag!

  1. Snipper de uien grof en snijd het vlees in gelijke stukjes van ca. 5 cm. Bind tijm, peterselie, rozemarijn en laurier bij elkaar met een stukje keukentouw (bouquet garni). Dit samenbinden hoeft niet per se maar het scheelt later wel want dan hoef je niet te vissen naar de takjes en blaadjes.
  2. Laat de helft van de boter smelten in een grote braadpan (bij voorkeur op een sudderplaatje) en stoof de uien zacht. Laat ze niet bruin worden.
  3. Verhit ondertussen de rest van de boter bruin in een koekenpan en schroei het vlees rondom bruin. Kruid tijdens het bakken met zout en peper. Doe het bakken in 2 à 3 batches zodat er niet teveel vlees tegelijk in de pan ligt anders is er een kans dat het vlees gaat koken in plaats van bakken als er teveel vocht vrijkomt.
  4. Schep het vlees bij de uien maar laat de koekenpan nog wel op het vuur staan. Giet hierin het bier en roer de aanbaksels in de pan los (dit heet deglaceren). Zodra het bier kookt, giet je dit in de pan bij het vlees en de uien.
  5. Voeg de stroop, azijn, kruidnagels en bouquet garni toe. Besmeer de boterhammen met de mosterd en leg met de besmeerde kant op het vlees. Laat het stoofvlees op laag vuur 1,5 tot 3 uur op laag vuur sudderen en roer zo nu en dan. Hoe lang hangt af van de kwaliteit van het vlees. Je ziet vanzelf wanneer het zacht en mals genoeg is. Laat eerst sudderen zonder deksel op de pan. Pas wanneer het stoofvlees genoeg is ingedikt, kan het deksel op de pan.
  6. Afhankelijk van hoe jij de friet maakt (frituren, oven of airfryer) en of je ze wel of niet zelf maakt, moet je zelf inschatten wanneer je de friet gaat (af)bakken zodat het tegelijk met het stoofvlees klaar is.

Mayonaise maken

  1. Klop in een glazen of metalen kom de eidooiers los met de mosterd, azijn en citroensap en breng op smaak met zout en peper.
  2. Voeg nu al kloppend druppelsgewijs olie toe tot het geheel gaat binden. Daarna al kloppend de olie in kleine straaltjes toevoegen. Doe voorzichtig want door teveel olie in één keer, gaat de mayonaise schiften. Zodra de mayonaise dik genoeg is kun je stoppen. Je hebt dus mogelijk niet alle olie nodig.

Andere frietrecepten:

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*