Vlamtosti’s – totsti’s met pittig gehakt en kaas

Vlamtosti’s – totsti’s met pittig gehakt en kaas

Heb je dat ook wel eens? Dat er zomaar uit het niets iets wat je in jaren niet meer hebt gegeten in je hoofd schiet? Ik heb dat vaker en recent waren dat dus vlamtosti’s, simpele tosti’s met kaas en pittig gehakt. Jááááren geleden, toen ik nog een baan in loondienst had, had ik voor mijn werk een Makro-pasje en dat pasje werd vaker privé dan zakelijk gebruikt. Mijn ex-man en ik kochten toen regelmatig grote diepvriesdozen met vlamtosti’s. Bij de Makro kom ik al lang niet meer (als ik nu naar de groothandel ga dan is dat de Sligro) en ook al zijn ze in veel supermarkten in kleinere verpakkingen te koop, is dat voor mij geen optie meer. Want zelf maken is helemaal niet moeilijk en tenminste ook vers zonder onnodige toevoegingen.

Hou jij net als ik ook zo van tosti’s? Lees dit voor nog meer inspiratie!

Welk gehakt voor de vlamtosti’s?

Heel simpel, wat je zelf het lekkerst vindt! Ik kies vaak voor half-om-half omdat dat smeuïger is dan rundergehakt. Maar kies gerust voor rund, al dan niet extra mager, of lams- of kalfsgehakt. De sambal en pittige saus zijn een richtlijn. Hou je van goed pittig, gebruik dan extra sambal of voeg cayennepeper toe. Extra pittige saus liever niet want dan wordt het gehaktmengsel te nat.

Tot slot: tosti’s bak ik vaak in een koekenpan of grillpan maar voor deze heb ik toch gekozen voor mijn contactgrill om ze echt goed aan te kunnen drukken. Heb je geen contactgrill of tosti-ijzer, een grillpan of koekenpan is ook prima maar druk de vlamtosti’s dan wel goed aan met een spatel.

Ingrediënten

  • 8 casinoboterhammen
  • 8 plakken jong belegen of belegen kaas
  • 300 gr gehakt
  • 1 tl sambal
  • 2 tl pittige saus (sriracha, chili etc.)
  • Knoflookpoeder
  • Boter
  • Optioneel: sjalotje
  • Versgemalen zeezout en zwarte peper
  • Materialen: koekenpan, contactgrill of tosti-ijzer

Aan de slag!

  1. Kruid het gehakt met knoflookpoeder, zout en peper en meng er eventueel nog een gesnipperd sjalotje door.
  2. Verhit een klontje boter in een koekenpan en bak het gehakt rul en bruin. Schep de sambal en pittige saus erdoor en bak nog even mee.
  3. Beleg 4 boterhammen met kaas, het gehakt, weer een plak kaas en uiteraard weer een boterham erop. Smeer de buitenkanten van de vlamtosti’s in met boter en bak ze tussen de contactgrill of in een tosti-ijzer tot de kaas gesmolten is.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*