Warme rosbief en kaas broodjes met jus om in te dippen

Warme rosbief en kaas broodjes met jus om in te dippen

Al verscheiden keren zag ik, vooral op Pinterest, broodjes voorbijkomen die ‘French dip sandwiches’ worden genoemd en elke keer dacht ik “die ga ik ooit een keer maken!” Nu zag ik het pas geleden weer een keer voorbij komen en toen vond ik dat het nu maar echt eens tijd werd! Dus kwamen deze warme broodjes met rosbief en kaas en daarbij jus om in te dippen eindelijk op mijn planning.

Warm broodje met rosbief

Een French dip sandwich is dus gewoon een warm ‘Frans’ broodje met dun gesneden rosbief. Het kan met enkel rosbief worden geserveerd maar een variatie is om er ook nog kaas en gebakken uien op te doen en daarbij dus een jus om in te dippen. Dit is ook de versie die ik telkens voorbij zag komen. Overigens zag ik vooral dat de kaas over de rosbief wordt verdeeld maar ik heb ervoor gekozen om het andersom te doen.

Het broodje is een Amerikaans bedenksel, waarbij de naam verwijst naar het soort brood in plaats van naar een Franse oorsprong. Met een Frans broodje wordt doorgaans een pistoletje bedoeld maar ik zag ook variaties met stokbrood of zachte bolletjes (sliders). Ik heb voor deze laatste gekozen. De kaas die ze in de VS meestal gebruiken is wat zij ‘Swiss’ noemen en dat is doorgaans Zwitserse emmentaler of een andere gatenkaas. Mijn keuze was in deze een Hollandse gatenkaas. De jus die erbij wordt geserveerd, wordt gemaakt van het braadvocht van de rosbief maar dat heb je natuurlijk niet als je gesneden rosbief koopt. Gelukkig kun je heel eenvoudig jus maken met runderbouillon. Meer over de herkomst van de French dip sandwiches lees je hier.

Ingrediënten

 • 6 zachte bolletjes
 • 200 gr gesneden rosbief
 • 4-6 plakken Leerdammer of Maasdammer
 • 1 grote ui
 • Paar takjes verse tijm
 • Knoflookpoeder
 • Paar takjes peterselie
 • 75 gr boter
 • 250 ml runderbouillon
 • 2 tl Worcestershiresaus
 • 2 tl maïzena
 • Versgemalen zeezout en zwarte peper
 • Materialen: koekenpan, pannetje, bakblik of ovenschaal, kommetje

Aan de slag!

 1. Snijd de ui in dunne halve ringen en ris tijmblaadjes van de takjes tot je ca. 3 theelepels hebt. Hak peterselie fijn tot je ca. een eetlepel hebt.
 2. Verhit 25 gram van de boter op matig vuur in een koekenpan en bak de ui met 2 theelepels tijm en wat zout en peper ca. 15 minuten tot ze beginnen te kleuren.
 3. Verwarm ondertussen de oven voor op 180 graden en smelt 25 gram boter in een pannetje of in de magnetron.
 4. Snijd de broodjes open en leg de onderste helften in een bakblik of ovenschaal strak tegen elkaar. Verdeel de kaas erover, dan de rosbief, maal er wat peper en zout over en tot slot de ui erop. Leg de bovenste helften van de broodjes erop. Bestrijk ze met de gesmolten boter en bestrooi met knoflookpoeder en peterselie en maal er nog wat zout over. Zet de schaal 10 tot 15 minuten in de oven tot de kaas gesmolten is.
 5. Smelt ondertussen de rest van de boter in de koekenpan en voeg de bouillon, Worcestershiresaus, de rest van de tijm en knoflookpoeder en peper en zout toe naar smaak toe. Breng aan de kook een laat ca. 10 minuten zachtjes sudderen. Maak een maïzenapapje met een scheutje koud water en roer beetje bij beetje door de jus tot de gewenste dikte. Doe de jus over in een kommetje.
 6. Serveer de rosbief en kaas broodjes met de jus om in te dippen.

rosbief en kaas broodjes met jus

Meer rosbief:

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*