Watermeloen sorbet slush met cava en munt

Watermeloen sorbet slush met cava en munt

Laatst had ik weer zin in mijn favoriete zomersalade van watermeloen en feta. Nou kun je in de supermarkt gewoon verpakte schijven of blokjes kopen maar in verhouding is dat relatief duur. Voor de prijs van twee schijven heb ik ook een hele watermeloen van ruim 2 kilo. Dus kocht ik die gewoon met in mijn hoofd om van de rest iets verfrissends om te drinken te maken. Het werd iets wat tussen een sorbet en slush ligt: drinkbaar ijs met een kleine tik van cava en frisse munt. In plaats van cava is een andere mousserende wijn zoals prosecco ook goed, of zelfs champagne maar dan wordt het wel een stuk duurder. Er gaat niet heel veel cava in ten opzichte van de hoeveelheid meloen maar als je liever geen alcohol gebruikt, kies dan voor een alcoholvrije mousserende wijn of vervang het gewoon door extra water.

Watermeloen

Een watermeloen heet niet voor niets zo want hij bestaat voor 95 procent uit water. Daarom is hij net als komkommer heel dorstlessend en een ideale vrucht als je (net als ik) een slechte waterdrinker bent. En niet alleen het vocht is goed voor je want watermeloen bevat onder andere ook ijzer, vezels, kalium, vitamine C, lycopeen en bètacaroteen. De laatste twee zijn zeer krachtige antioxidanten. Bètacaroteen beschermt de lichaamscellen tegen schadelijke invloeden en bovendien wordt het omgezet in vitamine A, wat goed is voor je huid, haar en ogen. Lycopeen helpt te beschermen tegen onder andere hart- en vaatziekten. Lycopeen wordt het best opgenomen in het lichaam door vetten, zoals olijfolie, vette vis en dus ook feta.

En de pitjes in de meloen? Gewoon opeten want ze bestaan voor 35 procent uit proteïne en zitten boordevol vitaminen en mineralen. Eventueel peuter je ze er wel uit en laat je ze eerst even drogen. Daarna kun je ze in een droge pan roosteren en bijvoorbeeld gebruiken in je granola, smoothiebowl of over een salade.

Ingrediënten

 • 1 kleine watermeloen
 • Cava
 • 4 takjes verse munt
 • ½ citroen
 • 50 gr suiker
 • Materialen: grote bak geschikt voor de vriezer, pannetje, zeef, blender of keukenmachine

Aan de slag!

 1. Snijd de watermeloen in schijven. Snijd per glas en partje met schil uit een schijf en bewaar in een afgesloten bakje in de koelkast. Snijd van de rest van de meloen de schil weg, verwijder eventueel de pitjes en snijd het vruchtvlees in blokjes. Je hebt ongeveer een kilo van het vruchtvlees nodig.
 2. Bekleed een grote, afsluitbare bak met bakpapier en druk de meloenblokjes er goed stevig in. Giet er 200 ml cava over en zet 4 uur in de vriezer. Langer mag ook.
 3. Doe 3 takjes munt met de suiker, rasp van de citroen en 50 ml water in een pannetje en verwarm 3 tot 5 minuten tot de suiker is opgelost en siroopachtig is. Laat afgedekt volledig afkoelen. Daarna de siroop zeven door een fijne zeef.
 4. Neem de watermeloen uit de vriezer en laat even staan tot het een beetje ontdooid is. Doe met de siroop in een blender of keukenmachine en maal tot een slush. Voeg nog wat cava toe om de slush nog wat gladder te maken.
 5. Doe de sorbet slush over in gekoelde glazen en garneer met een partje meloen en munt.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*